Legea cumulului pensie-salariu, amânată de senatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege a fost retrimis pentru un raport suplimentar la Comisia de muncă. Principalul motiv al amânării dezbaterii proiectului a fost adoptarea mai multor amendamente care modifică substanţial forma actului normativ în varianta Guvernului.

Amendamentele adoptate în Comisia de muncă a Senatului instituie impozitarea cu 16% a salariilor respectiv a veniturilor în cazul în care pensia cumulată este în cuantum de până la nivelul salariului mediu pe economie, cu 30% în cazul pensiilor care ajung până la patru salarii medii pe economie, 60% în cazul pensiilor care ajung până la opt salarii medii pe economie şi 80% pentru pensiile care depăşesc acest cuantum.

Senatorul Alexandru Cordoş, secretar al Comisiei de muncă a solicitat Executivului să vină în Senat cu o analiză a impactului social şi financiar comparativ al amendamentelor depuse în raport cu forma iniţială.

Senatorul Gyorgy Funda a sugerat Executivului să se gândească mai degrabă la un act normativ prin care cei ce au luat sume compensatorii să le restituie pe perioada în care cumulează pensia cu veniturile obţinute de la stat.

Conform proiectului de lege iniţiat de Guvern, nivelul pensiei nete până la care este permis cumulul cu salariul îl reprezintă salariul mediu brut pe economie, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.


Executivul a emis la începutul acestui an o ordonanţă de urgenţă prin care pensionarii angajaţi la stat nu puteau beneficia de cumulul pensiei cu salariul. Actul normativ a fost declarat însă neconstituţional de Curtea Constituţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite