Legea stocării convorbirilor telefonice va fi contestată la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisariatul pentru Societatea Civilă a anunţat astăzi că va cere CCR anularea legii privind stocarea datelor telefonice, după ce Tribunalul Bucureşti a admis o excepţia de neconstituţionalitate ridicată de organizaţie într-un proces pe care îl are cu o companie de telefonie mobilă.

Potrivit comisarului general al organizaţiei, Ioan Prodan, citat de NewsIn, organizaţia a chemat în instanţă compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobilă, pentru ca aceasta să fie obligată să respecte clauzele contractuale ce privesc confidenţialitatea convorbirilor telefonice.

Astfel, organizaţia susţine că se va folosi de acest proces pentru a ridica o excepţie de neconstituţionalitate pentru Legea 298 privind reţinerea datelor convorbirilor telefonice.

“Am solicitat prin ordonanţă preşedinţială ca pârâta (n.r.: Orange) să fie obligată respecte contractele de furnizare privind intimitatea convorbirilor telefonice. Vrem să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate şi să transferăm procesul la Curtea Constituţională, cerând Curţii anularea legii”, a declarat Ioan Prodan, care a adăugat că primul termen al procesului cu Orange va fi joi, la secţia 6 Comercială a Tribunalului Bucureşti.

În excepţia de neconstituţionalitate pe care o va ridica, Comisariatul arată că Legea 298 nu ar respecta dispoziţiile mai multor articole din Constituţie care reglementează drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondenţei, articolul 26 privind viaţa intimă familială şi privată, articol 25 privind libera circulaţie şi articolul 30 privind libertatea de exprimare.

Comisarul general Prodan consideră că Legea 298 face din „fiecare cetăţean român un posibil infractor”. „Prin această lege se aduce o atingere gravă în primul rând cetăţeanului de rând pentru că fiecare cetăţean prin această lege poate fi privit ca un infractor.(...) Se încalcă demnitatea poporului român. Este o lege abuzivă care încalcă nişte drepturi constituţionale garantate de statul român. (...)Este clar că nu se doreşte doar ambalajul bomboanei, ci se doreşte şi preluarea conţinutului a ceea ce există.”, a declarat Prodan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite