Legea confuză oferă libertate neguţăt orilor de visuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unor reglementări stricte, după 1990 a apărut şi o mulţime de falşi terapeuţi, care au profitat din plin de carenţele legislative. Fără un act normativ privind practicarea

În lipsa unor reglementări stricte, după 1990 a apărut şi o mulţime de falşi terapeuţi, care au profitat din plin de carenţele legislative.

Fără un act normativ privind practicarea acestor forme de terapie, sub acoperirea unui cabinet de masaj, oricine îşi putea deschide într-un apartament de bloc o afacere profitabilă, fără să poată fi supus niciunui control riguros.

În primăvara acestui an, parlamentul a adoptat Legea 118/2007 privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de medicină complementară/alternativă. Părea că era nebuloasă a şarlataniei şi a practicilor empirice avea să apună.

Din păcate însă, legea nu face decât să producă şi mai multă confuzie şi oferă o şi mai mare libertate neguţătorilor de visuri. Potrivit noii legi, în afară de medici, dentişti şi asistente, orice persoană cu studii superioare îşi poate deschide un cabinet. După un curs de perfecţionare, un "nemedic" poate practica în cadrul unui cabinet cele mai ciudate metode terapeutice.

Dacă în Uniunea Europeană sunt recunoscute doar câteva practici de medicină complementară - în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, legea românească dă undă verde unor practici cel puţin ciudate. De la Ayurveda până la cromoterapii şi terapii prin râs, toate sunt legalizate pe teritoriul României.

Mai mult, deşi bugetul Sănătăţii este din ce în ce mai sărac, toate aceste practici pot fi decontate de acum înainte, legal, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Singura condiţie este ca aceia ce practică metode alternative şi care nu sunt licenţiaţi în domenii medicale să fie coordonaţi de un medic. Orice fel de medic. Legea nu precizează. Iar cum un medic tânăr, muritor de foame, gata să gireze orice practici aducătoare de profit, poate fi oricând găsit, soluţia este foarte simplă.


Textul legii stipulează de asemenea că toţi practicanţii metodelor complementare trebuie să fie reprezentaţi de o organizaţie profesională care să îi reprezinte. La mai bine de şase luni de la adoptarea legii însă, nimeni nu pare să fie interesat să formeze o asociaţie legală care să funcţioneze în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, cu CNAS şi cu Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar (CNPDS), care ar trebui să predea terapeuţilor fără pregătire medicală cursuri de perfecţionare în domeniul sanitar. O altă lacună a legii este şi durata acestor cursuri care, în opinia legiuitorilor, trebuie să fie "de scurtă durată"...


Ministerul nu are partener de dialog


Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), de la adoptarea Legii 118/2007 nu s-au eliberat autorizaţii de liberă practică în aceste domenii, deoarece nu a fost încă înfiinţat Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă, organismul care reglementează activitatea terapeuţilor.

Tot din acest motiv nu au fost încă elaborate nici normele de aplicare a legii şi, implicit, nici durata de instruire a terapeuţilor fără pregătire medicală, informează Biroul de Presă al MS. Practic, pentru a deveni operabil, actul normativ trebuie să fie aplicat de trei organisme: Ministerul Sănătăţii Publice, Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar (CNPDS) şi Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă.


În prezent, doar medicii care au dobândit atestatul de competenţă în acupunctură, homeopatie şi apifitoterapie pot practica aceste activităţi, în cadrul cabinetelor medicale legal înfiinţate. De altfel, serviciile de acupunctură, fitoterapie, homeopatie fac parte din pachetul de servicii medicale decontate de casele de asigurări de sănătate. În cadrul CNPDS s-a înfiinţat un departament/birou de medicină complementară şi s-a constituit o comisie de lucru.

"În luna ianuarie este programată o nouă întâlnire, la care vor participa şi lectorii din cadrul programelor de acupunctură, homeopatie, apifitoterapie etc., pentru a discuta despre normele metodologice de aplicare a Legii 118/2007", ne-a informat Biroul de Presă al MS.

Finalizarea discuţiilor depinde însă de înfiinţarea Ordinului Practicienilor, "care să devină partener, aşa cum este prevăzut în acest demers al nostru", ne-a mai comunicat MS. De aceeaşi problemă - lipsa partenerului de discuţii din partea terapeuţilor - se lovesc şi cei de la CNPDS, după cum ne-a explicat şi dr. Lavinia Nanu, care lucreaza la această instituţie.


"O lege care pune în pericol pacienţii!"


Dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dezaprobă total actul normativ ce reglementează activitatea terapeuţilor români. "Această lege (118/2007 n.r.) care are avizul negativ al Colegiului Medicilor şi care, scris, are avizul negativ al Ministerului Sănătăţii Publice - dar, ulterior, acesta şi-a dat avizul verbal - este un act normativ care poate constitui un pericol pentru pacienţii din România", ne-a declarat preşedintele proaspăt ales al CMR.

"Nimeni nu contestă existenţa câtorva terapii validate de dovezi ştiinţifice, acceptate de lumea ştiinţifică. Însă această lege cuprinde în Anexă peste 60 de manopere, printre care unele trezesc ilaritate: holografie medicală, masaj Twina, astrologie medicală şi altele.

Asta înseamnă că s-a legiferat o serie întreagă de manopere la care nu s-au dovedit efectele. În al doilea rând, legea permite oricărei persoane fără studii medicale să facă medicină. Indiferent dacă se numeşte medicină complementară sau alternativă, cel care o practică ar trebui să fie medic.


În al treilea rând, se introduc pentru persoanele care n-au studii de medicină cursuri de scurtă durată. Numai Mao Tze Dong inventase aşa-numiţii <> care, în timpul Revoluţiei Culturale, căpătau diplomă de medic în şase luni şi pe care îi trimisese în provincie să practice.


Legea specifică de asemenea faptul că toate terapiile legiferate prin Anexă pot fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, printr-un protocol, împreună cu Ordinul Practicanţilor de medicină alternativă/complementară.

Şi cum în România se vor face presiuni, toate aceste procedee vor fi decontate de Casa de Asigurări. Asta în condiţiile în care în prezent nu se pot acoperi servicii de bază!", se revoltă dr. Astărăstoae. "Pe de altă parte, continuă preşedintele CMR, în Ordinul Practicanţilor de terapii alternative cine validează diversele manopere?

În UE se ştie foarte clar care sunt profesiile validate şi recunoscute. În UE au ordine arhitecţii, medicii, farmaciştii, atât! La noi se introduc nişte atribuţii de drept public unor persoane care n-au o calificare în domeniu.

Legea ar trebui făcută în aşa fel încât să protejeze cetăţeanul. Se legiferează confuzia pentru că, dacă ai un asistent într-un cabinet medical, induci confuzie, deoarece cabinetul medical este o noţiune bine definită. Pericolul este că întotdeauna ezoterismul atrage şi în loc să se ducă la medic, o persoană bolnavă se va duce la un terapeut şi astfel îşi va pune sănătatea în pericol", avertizează preşedintele CMR.


Un alt factor care va dirija pacienţii către terapeuţi îl reprezintă costurile. Medicina clasică alopată este scumpă. "Una este să mă duc să fac terapii alternative şi alta este să mă tratez conform codurilor medicale, cu medicamente care costă. Sărăcia marii majorităţi a populaţiei României restrânge economic accesul pacienţilor la tratamente alopate de ultimă oră.

De aceea, sintagma <> este pură demagogie. Neexistând egalitatea şanselor, pacientul va prefera să meargă la terapeuţi şi va pierde şansa unui serviciu medical de calitate, care îi poate vindeca boala sau îi poate întârzia evoluţia unei boli incurabile.


În UE sunt reglementate doar câteva terapii, tocmai pentru a îndepărta şarlatania, explică dr. Astărăstoae. Însă în UE cel care practică astfel de terapii este obligatoriu medic şi ştie că la pacientul respectiv merge o anumită terapie complementară, la alt pacient medicina alopată, îşi cunoaşte pacientul, ştie care este patologia şi, bineînţeles, că îşi asumă responsabilitatea. Dacă în cazul medicilor există cod deontologic, există răspundere, malpraxis, aici ce o să se întâmple? O să vină Mama Omida şi o să spună: <> ", încheie dr. Astărăstoae.


"Există tot felul de şarlatani"


Dr. Daniela Bartoş, fost ministru al sănătăţii, nu este de acord cu practicile terapeuţilor. "Sunt categoric împotrivă! Există tot felul de şarlatani care nu fac decât rău şi care n-au nimic în comun cu ideea de terapie complementară. Probabil că există unii care fac astfel de tratamente şi cu ajutorul medicilor şi care lucrează sub îndrumarea acestora.

În China există facultăţi speciale de terapii alternative, unde, timp de cinci ani, se învaţă atât acupunctură, cât şi medicină tradiţională orientală". Însă astfel de practici sunt bine aprofundate şi se fac cu mare seriozitate, nu după câteva şedinţe, gata, sunt bioterapeut!", explică fostul ministru.


Daniela Bartoş recunoaşte totuşi că terapiile orientale au efect mai ales în tratarea afecţiunilor neurologice, ginecologice, chiar şi în anestezie şi că ar fi foarte bine dacă s-ar realiza o cooperare atent supravegheată de medici competenţi pentru a degreva sistemul sanitar de povara unor tratamente costisitoare. "Din păcate, rezistenţa corpului medical la astfel de iniţiative este destul de mare", a recunoscut, în final, dr. Bartoş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite