Legea caselor, înapoi în parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu spune că actul normativ votat de Camera Deputaţilor era făcut pentru servirea unei clientele politice care a dobândit imobile naţionalizate Proprietarii şi

Preşedintele Traian Băsescu spune că actul normativ votat de Camera Deputaţilor era făcut pentru servirea unei clientele politice care a dobândit imobile naţionalizate

Proprietarii şi chiriaşii caselor naţionalizate rămân încă nedumeriţi cu privire la proprietăţile pe care ambii au acte de vânzare-cumpărare.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis parlamentului pentru reexaminare Legea de modificare a actului normativ privind casele preluate abuziv în perioada comunistă.

El a apreciat că legea este o nouă naţionalizare şi că este neconstituţională. "Este o lege pentru clientele", a conchis şeful statului, întrucât se încearcă servirea unei clientele politice care a dobândit proprietăţi.

Soluţia CEDO

Decizia deputaţilor de a stopa retrocedările în natură a imobilelor deja vândute de stat chiriaşilor i-a înfuriat pe proprietarii deposedaţi abuziv în perioada 1945 - 1989, care au ameninţat că se vor adresa CEDO în cazul în care preşedintele Băsescu va promulga legea.

În România, au fost vândute chiriaşilor aproximativ 100.000 de imobile naţionalizate, iar instanţele au pe rol aproape două milioane de dosare privind revendicări imobiliare. Chiriaşii cumpărători susţin că au devenit proprietari cu respectarea legii.

În România s-a ajuns la ciudata situaţie în care chiriaşii şi foştii proprietari au contracte de vânzare-cumpărare pe acelaşi imobil. Preşedintele Asociaţiei Proprietarilor Deposedaţi Abuziv, Maria Teodoru, acuză statul că ar fi vândut ilegal majoritatea caselor naţionalizate.

Proces postrevendicare

O situaţie juridică dificilă se creează în momentul în care statul vinde un imobil chiriaşului, iar fostul proprietar câştigă casa în instanţă. În această situaţie se deschide un nou proces care are ca obiect compararea de titluri.

Astfel că, deputaţii au decis, în legea retrimisă acum parlamentului, că desfiinţarea în instanţă a titlului de proprietate trebuie urmat de despăgubiri "la preţul pieţei" de către stat, prin Ministerul Finanţelor. De asemenea, chiriaşii care rămâneau fără case ar fi avut prioritate la locuinţe din fondul de stat.

"Legea e bine croită"

Conservatorii, iniţiatorii legii pe care Băsescu a trimis-o spre reexaminare, consideră că proiectul lor legislativ este "bine croit" şi doar interpretarea politică a dus la gestul preşedintelui. Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a spus că prin această lege conservatorii doresc să facă dreptate şi chiriaşilor, şi proprietarilor caselor naţionalizate. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor spre finalul sesiunii, întrunind şi sprijinul parlamentarilor PDL.

Eu mă bucur că am reuşit să o restitui (cladirea fostului Ciclop - n.r.) în proprietatea foştilor proprietari, cum, de alftel, am mai restituit două mii şi ceva de imobile în timpul cât am fost primar general al Capitalei
Preşedintele României, Traian Băsescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite