Legea antifumat îi alungă pe nefumători!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai la îndemână soluţie găsită de patroni pentru a respecta legea a fost să pună la intrare un afiş care anunţă că în local se fumează. Unii patroni spun că preferă să îşi schimbe domeniul de activitate decât să facă investiţii pentru a intra în legalitate.

Pentru patronii barurilor şi cârciumilor mici din Capitală, legea nu va schimba cu nimic modul în care îşi desfăşoară activitatea. „Aproape toţi clienţii noştri fumează, aşa că barul va fi în continuare pentru fumători, ca şi până acum”, a spus Marian Gherghel, patronul unui local din Rahova.

Proprietarii restaurantelor şi cluburilor mari sunt nevoiţi însă să facă investiţii importante. „Noi deja am decis ca fumatul să fie interzis. O investiţie în delimitarea spaţiului pentru fumători ne-ar costa aproape 10 mii de lei”, a spus unul dintre managerii de la Gregory’s.

Maramureş: Clienţi la jumătate

Proprietarii de baruri, restaurante şi discoteci din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei se plâng că au scăzut vânzările cu până la 50%, după ce au renunţat la spaţiile pentru fumători. „Când au văzut că nu se mai fumează, clienţii au plecat fără să consume nimic”, a declarat Ioan Hoban, proprietarul barului „Rivulus” din Baia Mare.

El a explicat că, în cadrul unui cerc de prieteni, „nefumătorii cedează în faţa fumătorilor” şi aleg locuri unde fumatul este permis. Prin urmare, el va amenaja şi un spaţiu pentru fumători. Inspectorii de la OJPC spun că au primit numeroase telefoane din partea operatorilor din judeţ. „Majoritatea a sunat pentru a cere detalii despre modul în care trebuie să procedeze, pentru a nu încălca legea”, a precizat Nicolae Săsăran, director OJPC Maramureş.

Cluj: se fac investiţii

Majoritatea barurilor şi cafenelelor mici din Cluj Napoca vor fi dedicate fumătorilor, potrivit patronilor, care preferă să investească serios în sisteme de aerisire. „Pentru un local cu o suprafaţă de până la 100 mp, investiţia în echipamente de ventilaţie, încălzirea aerului şi aerisire ajunge la 3.000 euro”, a declarat Radu Trenca, proprietarul cafenelei Coffice din Cluj.

În doar o săptămână, inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Cluj au controlat 12 restaurante şi baruri. Două localuri au fost închise şi alte cinci au fost sancţionate cu amenzi între 250 şi 1.000 de lei.

Iaşi: Nefumător pe propria răspundere

Alţi patroni abia de acum se gândesc cum să intre în legalitate. „Probabil vom închide localul pentru o perioadă, pentru a face transformările necesare astfel încât şi fumătorii şi nefumătorii să se simtă bine la noi”, a spus un angajat al clubului Old Time Cafe. Unii dintre proprietarii de localuri au rezolvat altfel această problemă.

Cu o investiţie minimă, au pus un afiş care care dedică localul fumătorilor. „Patronul a hotărât astfel, pentru că majoritatea clienţilor sunt fumători. Cei care nu fumează intră pe propria răspundere”, a declarat un barman de la un bar din Iaşi.

Timişoara: Avantaj fumători

Patronii cafenelelor şi cluburilor din Timişoara spun că nu este rentabil să se adreseze nefumătorilor, 95% dintre localuri fiind frecventate de cei care fumează. „Am ales deja înainte să intre în vigoare noua lege. Sunt de acord cu legea privind interzicerea fumatului, dar dacă alegeam pentru nefumători, aş fi fost singur în bar”, spune Andrei Ţugui, patron la cafeneaua Spirit.

Patronii spaţiilor mai mari de 100 metri pătraţi spun că vor pierde, pentru că majoritatea celor care le calcă pragul sunt fumători. „Ei sunt clienţii noştri. O să pierdem din spaţiul pentru ei. Iar românul, ştiţi cum e, nu e prea dornic să respecte regulile şi aprinde ţigări. Asta ar putea să ne dăuneze foarte tare, pentru că vor fi controale şi amenzi”, a spus Horaţiu Dejan, patron la Club 30.

Braşov: Fumătorii, revoltaţi

Nemulţumiţi de noua lege sunt şi clienţii fumători, care se văd nevoiţi să se înghesuie în spaţiile amenajate pentru ei. Motiv pentru care mulţi spun că vor căuta doar localurile care le sunt destinate în exclusivitate. „M-a costat o grămadă de bani să devin fumător profesionist, nu mă învaţă ei, cal bătrân, să trag la jug cum vor ei”, a spus Emil Moldovan, unul dintre clienţii unui bar din Braşov.  Ştefan Both, Sebastian Dan, George Cojocau

Zeci de baruri închise temporar

Inspectorii OPC din Prahova au închis până acum 13 unităţi de alimentaţie publică din judeţ. „Au spaţiul delimitat doar teoretic şi nu scrie nicăieri acest lucru, iar în local se intră prin spaţiul pentru fumători”, a declarat inspectorul OPC Prahova, Alexandru Cardei. Inspectorii OPC au dispus suspendarea temporară a activităţii pentru două unităţi din Ploieşti şi amenzi cuprinse între 250 şi 1.000 de lei. Alte 11 restaurante din cele 26 verificate pe raza judeţului Prahova au fost închise de săptămâna trecută până acum, majoritatea de pe Drumul Naţional 1 A, Sinaia - Azuga - Buşteni.

Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bihor a dispus, în prima săptămână de la începerea controalelor, închiderea temporară, până la remedierea deficienţelor, a patru localuri din Oradea: un bar, un club şi două restaurante. Ei au aplicat şi amenzi contravenţionale în valoare de 15.750 de lei.

În toate unităţile verificate au fost constatate deficienţe. Majoritatea localurilor au suprafeţe de până la 100 de metri pătraţi, însă mulţi proprietari nu au atenţionat prin afişe dacă spaţiile sunt pentru fumători, nu s-au dotat cu extinctoare şi nici nu au pus în funcţiune sistemul de ventilaţie.

Ce spune legea

Legea privind fumatul în spaţiile publice prevede ca, din ianuarie 2009, localurile cu o suprafaţă mai mare de 100 de metri pătraţi să fie împărţite în mod egal, jumătate de suprafaţă pentru nefumători şi jumătate pentru fumători. Dacă localul este mai mic de 100 de metri pătraţi, patronii trebuie să aleagă: ori se fumează, ori nu se fumează în incintă. Tot ei trebuie să semnaleze conform legii destinaţia localului.

În plus, spaţiul destinat fumătorilor nu trebuie să fie într-o zonă de tranzit şi nici în apropierea grupurilor sanitare, astfel încît nefumătorii să nu fie nevoiţi să treacă prin zona unde este permis fumatul. Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca spaţii în care nu se fumează, cu condiţia ca această decizie să fie adusă la cunoştinţă publicului. Dacă proprietarii nu vor respecta noile norme, riscă amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite