Legătura dintre Rovinari şi american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma americană la care lucra Robert Morlok, arestat pentru dare de mită în Statele Unite, a avut contracte cu termocentrala de la Rovinari. Complexul Energetic Rovinari a înlocuit în 2005 mai multe piese achiziţionate de la firma BTG Austria. Aceasta este deţinută din 2001 de Control Components Inc. USA.

Conducerea Complexului Energetic Rovinari a negat în primă fază existenţa vreunei relaţii contractuale cu firma americană Control Components Inc.

Robert Morlok, directorul financiar al acestei companii, a fost arestat în Statele Unite pentru dare de mită în scopul obţinerii unor contracte de achiziţie sau întreţinere furnizate unor complexuri energetice din România, China, Coreea de Sud şi Arabia Saudită.

„N-am auzit niciodată de firma americană Control Components Inc. şi nici n-am încheiat vreun contract cu aceasta, în perioada când am fost director general la Complexul Energetic Rovinari.

De-a lungul anilor am încheiat, prin licitaţie, contracte de aprovizionare cu armături (ventile, valve - n.r.) cu zeci de firme.

Dacă una dintre aceste societăţi a colaborat sau colaborează cu respectiva firma americană, nu a fost şi nu este treaba CE Rovinari“, a declarat Ion Pisc, directorul Termocentralei Rovinari.

El era în aceeaşi funcţie în perioada 2003-2006 în care Robert Morlok a recunoscut că a mituit funcţionari din România, China, Coreea de Nord şi Arabia Saudită.

Firul afacerii

La Rovinari însă fuseseră folosite mai multe valve produse de firma BTG Austria încă din anii ‘90. În 2001, compania americană Control Components Inc. a cumpărat BTG Speciality Valves cu sediul în Suedia, incluzând şi reprezentanţa din Austria. Pe piaţa europeană, produsele au fost vândute mai departe tot sub marca BTG. 

„Abia acum am făcut legătura. La începutul anilor ’90, în perioada ’92-’94, pe vremea când CE Rovinari aparţinea de Termoelectrica (sub tutela Termoelectrica s-au aflat, până în aprilie 2004, când s-au separat, CE Rovinari, CE Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia - n.r.), a fost încheiat un contract pentru aprovizionare cu armături cu firma BTG Austria.

În 2005 am solicitat aceleiaşi firme înlocuirea pieselor uzate în limita sumei aprobate de 400.000 de lei. În urma acestei cereri, am primit de la Viena o informare, semnată de Richard Brandl, în care eram anunţaţi că orice schimb de piese se va face prin reprezentanţa BTG din România, care funcţionează în Bucureşti cu numele Tecno Engineering“, şi-a adus aminte directorul Ion Pisc.

Adresa de la Viena a fost transmisă, la 11 martie 2005, şi firmei Techno Engineering, în atenţia directorului Paul Hristache, pe adresa str. General Ernest Broşteanu nr. 29, sector 1, Bucureşti. Ion Pisc spune că valvele s-ar fi schimbat ulterior, dar că nu-şi mai aduce bine aminte în ce condiţii.

Reprezentanţa din România

image

Pe lista de furnizori ai Complexului Energetic Rovinari apar, în categoria „Robinete, vane şi dispozitive similare“, care ar include şi valvele tip BTG, mai multe firme private din România.

Directorul firmei Tecno Engineering SRL, Paul Hristache, a confirmat că firma lui a vândut armături către Rovinari, dar nu de tipul BTG, produs de firma americană CCI, ci un alt model, provenit de la o firmă europeană. 

„Presupun că informaţiile provenite din SUA sunt exagerate. Sumele de bani vehiculate sunt prea mari, nu s-au vândut în România produse de valoare atât de mare în ultimii ani.

Aceste detalii ar trebui să le clarifice oficialii de la Rovinari, şi cred că o vor face în următoarele zile. Întrucât cumpărarea de asemenea produse se face prin licitaţie, nu cred că achiziţia putea fi trucată“, susţine Paul  Hristache .

DNA a declanşat verificările

Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Gorj a făcut cercetări preliminare în cazul mitei de la Rovinari, declinându-şi apoi competenţa către Biroul DNA din Târgu Jiu, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Poliţiştii ar urma să analizeze perioada anilor 2002-2006 din punct de vedere al contractelor încheiate atunci, în acest sens urmând să fie purtate discuţii cu directorii din perioada amintită.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat verificări cu privire la acuzaţiile făcute de fostul director financiar al unei uzine din California (SUA), care susţine că a dat mită reprezentanţilor Complexului Energetic Rovinari.

Directorul Ion Pisc, de 11 ani şef la Rovinari

image

Vila lui Ion Pisc din zona rezidenţială Târgu Jiu  Foto: M. Vilău



Ca şi primarul oraşului Rovinari, fostul director general al CE Rovinari, Ion Pisc, este membru PSD. În această situaţie, înainte de izbucnirea scandalului „Şpaga americană“, despre Ion Pisc se zicea că are mari şanse să ajungă din nou în fruntea Complexului Energetic.

Timp de 11 ani, Ion Pisc a ocupat diverse funcţii de conducere, până la cea de director general al CE Rovinari, în perioada anilor 2004 - 2006. În vara lui 2006, Ion Pisc a fost demis de la conducerea Complexului Energetic, din cauza unui scandal legat de vânzarea energiei electrice la un preţ mai mic decât cel de producţie.

Dosarul a fost cercetat de procurorii DNA. În prezent, Ion Pisc este directorul termocentralei din Rovinari - al doilea post în ierarhia Complexului Energetic, după cel al directorului general, Gheorghe Daviţoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite