Lecţii de viaţă pentru orfani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lecţii de viaţă pentru orfani
Lecţii de viaţă pentru orfani

50 de copii de la centrele de plasament din Râmnicu Vâlcea învaţă la Brezoi cum să se descurce când vor fi pe propriile picioare. Mulţi dintre tineri vor părăsi curând căminele unde au locuit o viaţă. „La centru nu avem voie să facem nimic, aici am învăţat să fac o ciorbă singură”, a spus una dintre orfane. 

La tabăra Castelul, copiii au învăţat să-şi monteze singuri corturile, au amenajat un teren de volei şi o sală de mese, au improvizat o piscină pe râul Lotru şi au învăţat ce înseamnă să ai grijă de mediu, ecologizând 300 de metri de curs de apă. 

Cei mai mulţi dintre copiii aflaţi în tabără au trăit aproape toată viaţa în centrele de plasament. Nu au avut de unde învăţa cum să aibă grijă de ei. Angela (17 ani) a fost dusă la orfelinat când avea doar câteva luni, pentru că părinţii nu au avut bani să o crească. Ea a avut o soră, care a murit de mică.

„Părinţii mă vizitează foarte rar. Am avut şi o operaţie la picioare, îmi este greu. Aici am învăţat însă lucruri foarte importante cum ar fi gătitul. Am făcut salată orientală, dar şi supă, mâncare de fasole şi friptură”, spune adolescenta. La câţiva zeci de metri de „bucătărie”, băieţii taie lemne şi cară apă. „Băieţii fac treburile mai grele, dar totul e ca un joc aici. Nu e greu, e suportabil şi pentru un copil mic”, a spus Denisa (12 ani).  

Educaţie prin joc

Seara, copiii au parte de distracţie. „Concursul de orientare turistică, orientarea cu busola, întrebările de cultură generală şi de logică, traseul uneori accidentat sunt tot atâtea provocări pentru copiii cărora am vrut să le facem o vacanţă frumoasă şi plină de peripeţii”, a spus Mihai Ghebrea, organizator.

Tabăra de la Brezoi se va închide la 28 iulie, fiind organizată de Asociaţia Orfanilor din Casele de Copii Râmnicu Vâlcea în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, Primăria Brezoi şi Fundaţia Pater Pio Voineasa. Tabăra este finanţată cu 5.000 de euro de ARPE Elveţia şi DGASPC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite