Lecţii curajoase de supravieţuire de la şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După disponibilizările masive din ultima perioadă, sute de oameni merg la cursuri de recalificare pentru a-şi putea găsi un job. Disperaţi că nu mai au bani să îşi ducă zilele, ieşenii acceptă acum orice schimbare profesională.

Ultimele valuri de disponibilizări determină din ce în ce mai multe persoane să facă rând încă de la primele ore ale dimineţii la ghişeele Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi (ALOFM).

Cei mai mulţi dintre ei au fost concediaţi în luna decembrie, iar şomajul pe care îl primesc nu le permite să trăiască de la o lună la alta. După ce studiază oferta locurilor de muncă disponibilă la ALOFM, mulţi şomeri optează pentru cursuri de recalificare.

În medie, recalificarea durează de la trei la opt luni şi este gratuită pentru cei înscrişi în baza de date a Agenţiei. Petru Toma (24 de ani) a lucrat ca barman până în luna decembrie 2008, când a rămas şomer. Bărbatul nu a disperat şi, pentru început, s-a interesat care sunt cele mai solicitate joburi de pe piaţa muncii. „Am văzut că se caută mecanici auto şi vreau să urmez cursuri pe acest profil. Trebuie să ne orientăm dacă vrem să supravieţuim“, ne spune tânărul.

Renunţă la „funcţia“de mamă

Domeniul textilelor a fost şi el grav afectat de concedierile în masă datorate crizei financiare. În ciuda salariilor mici şi a programului de lucru solicitant, mulţi dintre cei concediaţi spun acum că le era mai bine la serviciu.

„Din şomaj nu se poate trăi. Aş încerca altceva. Prietenii mei şi-au mai găsit de lucru după ce au urmat aceste cursuri de recalificare şi sper să am noroc şi eu, să se mai facă angajări“, spune încrezătoare Mihaela Pantalon, în vârstă de 31 de ani.

Alţi oameni se îndreaptă către ALOFM să-şi găsescă un loc de muncă după ce, în ultimii ani, nu au mai avut serviciu. Maria Chiot, de 41 de ani, a lucrat în domeniul fibrelor sintetice până la 25 de ani, apoi a preferat să stea acasă şi să aibă grijă de cei trei copii.

Femeia mărturiseşte că, în ultima perioadă, problema banilor a devenit din ce în ce mai apăsătoare. „Nu se mai cere ceea ce am făcut eu. Vreau să fac un curs de recalificare, manichiuristă, în principal. Dacă nu se poate, voi urma orice altceva. Avem nevoie de bani“, afirmă Maria Chiot.

Din studenţi, şomeri

Reprezentanţii ALOFM spun că pe lista celor care caută cu disperare un loc de muncă se numără şi tinerii care abia au absolvit facultatea. Laura Şerban (23 de ani) a absolvit anul trecut Facultatea de Filosofie şi nici până acum nu a reuşit să îşi găsească un job.

Tânăra spune vrea să urmeze un curs de managementul proiectelor, iar apoi să bată din nou la uşile angajatorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite