Lecţie de înot mortală pentru un copil de şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Seleş a murit, joi seară, în timp ce participa la un curs de înot la Bazinul Olimpic din Cluj-Napoca. Băieţelul venise pentru a doua oară la cursurile de nataţie. Vasile Pop, instructorul în grija căruia se afla Alexandru Seleş, susţine că băieţelul ştia să înoate. În cazul în care va fi găsit vinovat de neglijenţă, Pop ar putea ajunge la închisoare.

Băieţelul de doar şase ani a decedat joi în jurul orei 22.00. Alexandru Seleş tocmai terminase cursul de înot şi se afla în pauza de joacă, la Bazinul Olimpic din Cluj-Napoca.

Citiţi şi:


Incidentul a fost anunţat la numărul 112 în jurul orei 19.00, iar la faţa locului s-au deplasat medicii SMURD, care au încercat să-l resusciteze mai bine de o oră şi jumătate. 

Copilul a fost transportat de urgenţă la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”. Totuşi, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l ţine în viaţă.

„Copilul era intubat, fără puls, avea un ritm cardiac ameninţător. I s-a făcut masaj cardiac extern şi i s-a administrat adrenalină. Medicii i-au aplicat un stimulator cardiac extern, dar, din păcate, copilul a decedat. Băieţelul a fost adus la institut în stop-cardiac, dar nu ştim ce s-a întâmplat iniţial”, a declarat Tudor Simionescu, managerul Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu”.

Antrenorul Vasile Pop, cel care se ocupa de cei opt copii de la cursurile de iniţiere în nataţie, povesteşte că micuţii care se aflau în bazin i-au semnalat faptul că băieţelul plutea la suprafaţa apei. Adâncimea apei era de 50 de centimetri, iar Alex ştia să înoate, susţine instructorul.

„Cursul a început la ora 18.00, iar după 50 de minute mai mulţi copii care erau în bazin mi-au atras atenţia că Alex pluteşte la suprafaţa apei. I-am făcut respiraţie gură la gură, am încercat să-l salvez”, a declarat Vasile Pop.

„Alex insista să fie dus la înot“

Instructorul a precizat că un salvamar supraveghea activitatea, însă acesta se afla la bazinul mare, nu la cel pentru copii. Vasile Pop a declarat că nu deţine o adeverinţă prin care se atestă că Alex ar fi fost apt pentru participarea la aceste cursuri. Copilul venise pentru a doua oară la orele de înot.

Unul dintre vecinii familiei Seleş, care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea, l-a cunoscut pe micuţul Alexandru, un băiat cuminte şi foarte pasionat de înot.

„Familia trece prin clipe groaznice, vă daţi seama ce înseamnă să îţi moară copilul de şase ani. Ştiu că era un copil foarte cuminte şi ascultător şi îi tot bătea pe părinţii lui la cap să-l ducă la înot. Nu ştiu dacă nu cumva copilul a avut ceva probleme la inimă”, a  spus vecinul.

image

Tatăl (stânga) şi bunicul lui Alexandru, în faţa bazinului de înot



Reprezentanţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, care administrează Bazinul Olimpic nu au dorit să comenteze cele întâmplate până la finalizarea anchetei. Rezultatele necropsiei lui Alexandru Seleş nu se vor cunoaşte decât după investigaţiile histopatologice şi toxicologice.

„S-a făcut necropsia copilului în cursul zilei de azi. Concluziile definitive vor fi înaintate organelor de cercetare penală în 30 de zile”, a declarat Marius Vartic, şeful IML Cluj.

Cauza morţii: „asfixie mecanică prin înec“

Deşi rezultatele oficiale vor fi gata în 30 de zile, surse din cadrul instituţiei au declarat pentru „Adevărul” că pe certificatul medico-legal eliberat părinţilor este trecută cauza morţii „asfixie mecanică prin înec”, fapt care conduce spre o responsabilitate a antrenorului.

Potrivit aceleiaşi surse, tatăl băiatului ar fi declarat, la ridicarea certificatului, că intenţionează să facă plângere penală faţă de instructor. Părinţii au refuzat să stea de vorbă cu reporterii.

Instructorul Vasile Pop riscă închisoare cu executare sau cu suspendare, dacă va fi găsit vinovat pentru neglijenţă în serviciu. Judecătorul Vasile Grunea a explicat, din punct de vedere teoretic, faptul că anchetatorii vor trebui să stabilească, în primul rând, ce înseamnă statutul de antrenor de înot, şi raporturile dintre antrenor şi cursant.

image

Vasile Pop este instructor de 35 de ani


„De obicei, aceşti antrenori au aceeaşi calitate ca şi profesorii, şi au obligaţia să supravegheze persoanele aflate în grija lor”, a explicat Grunea.

image

Mai mulţi copii care erau în bazin mi-au atras atenţia că Alex pluteşte la suprafaţa apei.

image


Vasile Pop
instructor

Copii ucişi din neglijenţa adulţilor

Ruben Petrică (10 ani) şi Alex Corneliu Iuonac (15 ani) împreună cu Lucian Agape (10 ani) au murit înecaţi în Mureş în luna iulie. Copiii făceau parte din Comunitatea Penticostală 8 din Timişoara şi se aflau într-o excursie, însoţiţi de trei supraveghetori: Mirela Vinter, Dorica Clin şi Cristina Diţă.

La 6 iulie, Denis Aniculăiesei (1 an) din Botoşani a căzut pe geamul apartamentului unde locuia. Mama, Alina (29 de ani), l-a lăsat nesupravegheat. Ea este acum cercetată pentru neglijenţă şi riscă între unu şi cinci ani de închisoare.

Laura Costa (3 ani) a murit strivită de un panou publicitar de doi metri dintr-unul din sediile Băncii Transilvania din Oradea, în luna iulie.

Alina Ticu (13 ani) şi Andreea Victoria Milca (7 ani) s-au înecat într-o piscină, respectiv la barajul Pucioasa din Dâmboviţa. În ambele cazuri, părinţilor li s-au întocmit dosare penale şi riscă între unu şi cinci ani de închisoare.

Georgiana Văcăraş, o copilă de doi ani şi jumătate din comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi, a murit după ce a căzut în puţul din curte. Fetiţa era în grija tatălui, mama fiind plecată la câmp, la muncă.

În luna august, doi adolescenţi din Iaşi, aflaţi în tabără la Eforie Sud, s-au înecat sub ochii profesoarei Elisabeta Mincior, care ar fi trebuit să-i supravegheze. Cei doi au înotat într-o zonă interzisă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite