Le Monde despre cazul Voicu: Parlamentarii l-au dat pe unul de-al lor justiţiei, o premieră în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Voicu
Cătălin Voicu

Cotidianul francez Le Monde scrie astăzi că în România,  ţară cunoscută pentru gradul ridicat de corupţie, s-a înregistrat o premieră prin acceptul dat de parlamentari pentru arestarea senatorului Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă.

"Din patul său de la Spitalul Municipal din Bucureşti, senatorul socialist Cătălin Voicu contemplă vederea asupra capitalei române. Îşi imagina acest oraş la picioarele sale, dar, în loc să sărbătorească împlinirea a 45 de ani, se află în spital. Inima sa a cedat după ce a aflat că senatorii, colegii săi, au deschis calea către arestarea sa. Aleşii l-au dat pe unul dintre ei justiţiei: o premieră în România, o ţară cunoscută pentru gradul ridicat de corupţie".

Le Monde reaminteşte că Voicu este acuzat de DNA de trafic de influenţă. "În perioada iulie - septembrie 2009, el ar fi intervenit pe lângă mai mulţi magistraţi şi înalţi responsabili ai poliţiei în favoarea a doi oameni de afaceri urmăriţi de justiţie. Întâlnirile secrete aveau loc într-un salon retras al unui restaurant din centrul capitalei".

Cotidianul spune că unul dintre cei pentru care a intervenit Voicu a fost omul de afaceri Costel Căşuneanu, de la care a primit 260.000 de euro.

Cătălin Voicu a fost ascultat telefonic şi supraveghiat. "Un dosar îmbelşugat a fost transmis Parlamentului, cu o solicitare de ridicare a imunităţii parlamentare. Câteva zile mai târziu, ziarele au publicat conţinutul discuţiilor telefonice", scrie Le Monde.

Doi judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, câţiva poliţişti şi magistraţi au acceptat mită de la senator pentru a interveni în favoarea clienţilor săi.

Cotidianul mai spune că dezvăluirea a afectat lumea politică, cu atât mai mult cu cât, la 23 martie, Comisia Europeană a publicat un raport în care a criticat starea justiţiei. "Întârzierile de procedură sunt evidente în procesul de corupţie, la un nivel ridicat".  CE consideră că singura instituţie care luptă împotriva corupţiei este DNA. Obstacolele sunt mai degrabă lipsa voinţei parlamentarilor şi judecătorii prea puţin riguroşi. "Lupta împotriva corupţiei nu se limitează la inculpări şi condamnări... Este necesară o campanie de conştientizare, dublată de măsuri punitive pentru a putea antrena o schimbare de mentalitate", afirmă şeful DNA, Daniel Morar, citat de Le Monde la finalul articolului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite