Lavinia află data morţii cu ajutorul viermilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metoda studiată de Lavinia este  utilizată de FBI şi de poliţia franceză
Metoda studiată de Lavinia este utilizată de FBI şi de poliţia franceză

Lavinia Paul (25 de ani), doctorand în domeniul biologiei, este pe cale să producă o revoluţie în soluţionarea anchetelor criminalistice din România. Tânăra se ocupă cu analizarea insectelor care colonizează cadavrele pentru a determina data exactă a morţii şi vrea să pună bazele entomologiei judiciare.

Entomologia este o ramură a zoologiei care se ocupă cu studierea insectelor, iar entomologia judiciară studiază insectele necrofage din punct de vedere al expertizei criminalistice.

Practic, experţii din acest domeniu pot determina cât timp s-a scurs de la decesul unei persoane în funcţie de insectele care colonizează cadavrul şi de stadiul lor de dezvoltare. Entomologia judiciară nu există în România, deşi este una dintre expertizele pe care se pune foarte mult accent în ţări precum SUA, Canada sau Franţa.

„Deschizător de drum"

Lavinia Paul, o tânără în vârstă de 25 de ani, care a terminat deja două masterate, vrea să pună bazele acestei ramuri a criminalisticii şi în România. Deşi este o tânără cu studii şi are performanţe extraordinare în domeniul său, nu reuşeşte să-şi găsească de muncă.

„Posturile de la stat sunt blocate, iar la interviurile pe care le-am dat am fost respinsă din motive care mai de care mai hilare. Mi s-a spus ba că sunt supracalificată, ba că pot deveni un angajat nemulţumit. Am fost respinsă şi pentru că sunt prea tânără şi că nu am experienţă în câmpul muncii. Am început să mă gândesc că ar fi mai bine să nu-mi mai trec studiile în CV". Ea spune că a luat în calcul şi varianta imigrării.

Expertiza este folosită de mult timp de FBI

Având destul timp liber, Lavinia se poate concentra pe domeniul care a captivat-o atât de mult, studiul larvelor care se dezvoltă pe cadavre. „Mi se pare foarte interesant ciclul de dezvoltare a insectelor, ou-larvă-prepupă-pupă-adult. Expertiza entomologică este foarte relevantă pentru determinarea intervalului post-mortem şi, coroborată cu celelalte expertize, îi dă mai multă siguranţă anchetei", spune Lavinia.

De aceeaşi părere este şi secretarul general al Asociaţiei Criminaliştilor din România, colonelul în rezervă Vasile Lăpăduş. „O astfel de expertiză este necesară şi relevantă pentru rezolvarea cazurilor de crimă.

FBI-ul şi Jandarmeria Naţională din Franţa se bazează foarte mult pe expertiza entomologică. Eu susţin proiectul Laviniei, mai ales că ştiu cât de mult a muncit şi în ce condiţii a făcut-o ca să ajungă la aceste rezultate", susţine Lăpăduş, care deţine şi funcţia de redactor-şef al Revistei Române de Criminalistică.

Laboratorul din balcon

Cercetarea criminaliştilor poate fi îmbunătăţită prin entomologia judiciară



Deschiderea unui astfel de laborator presupune o muncă titanică, pentru că în România nu s-a făcut niciodată o inventariere a speciilor de insecte necrofage şi nici nu există specialişti în domeniu.

Lavinia este în contact permanent cu Institutul de Criminalistică din cadrul IGPR şi colaborează cu Asociaţia Criminaliştilor din România. Tânăra a făcut tot posibilul să obţină rezultate în domeniu, dar a avut grijă să-şi urmeze şi studiile, în prezent lucrând la teza sa de doctorat, „Rolul insectelor necrofage în ecosistemele terestre", şi să-l educe şi pe fiul său, Rafael, în vârstă de şapte ani.

Lavinia este atât de determinată încât, neavând la dispoziţie un laborator în care să facă experimentele, a improvizat unul în propriul balcon. A urmărit dezvoltarea insectelor necrofage pe carnea de porc, aceasta fiind cea mai apropiată ca structură de carnea de om.

A avut şi surprize neplăcute din această cauză. „Am pus carnea de porc în borcane pe care le-am acoperit cu tifon. Se pare că nu le-am acoperit atât de bine, pentru că în timpul experimentului, care a durat patru luni, insectele ajunse la maturitate au scăpat şi mi-au invadat apartamentul", povesteşte Lavinia. Cu toate acestea, tânăra spune că experimentul a fost un succes şi că rezultatele i-au fost monitorizate de alţi specialişti pe toată durata lui.

IGPR: Noi o susţinem    

Legat de efectivitatea expertizei, specialista spune că marja de eroare în determinarea intervalului post-mortem cu ajutorul acestei expertize
variază de la patru-cinci ore până la una-două zile, în funcţie de mai mulţi factori.

Reprezentanţii IGPR spun că există posibilitatea ca în viitorul apropiat să se înfiinţeze un laborator de entomologie judiciară în cadrul Institutului de Criminalistică.

„Expertiza entomologică este una importantă. Cu ajutorul acesteia se poate determina cu acurateţe momentul instalării morţii reale, prin analizarea faunei insectivore prezente la nivelul cadavrului, atât pe acesta, cât şi în zona imediat apropiată", spun experţii din cadrul IGPR. Deocamdată, restricţiile de buget şi de posturi îi împiedică să ia o decizie definitivă în acest sens. 

Cazuri rezolvate prin analizarea insectelor

În străinătate, foarte multe cazuri de crimă au fost elucidate prin analizarea insectelor găsite pe cadavre. Un exemplu este cel al unui cunoscut consumator de droguri care a fost găsit decedat în apropierea unor păduri din Köln (Germania).

La nivelul feţei, pe pleoape, au fost descoperite ouă de insecte. După caracteristicile larvelor şi stadiul lor de dezvoltare (ouăle au fost colectate şi lăsate să-şi continue ciclul de dezvoltare), a fost determinată specia şi faptul că individul respectiv a decedat într-o încăpere şi a fost mutat afară. „În acest caz, prezenţa stadiilor timpurii de dezvoltare a insectelor de pe cadavru a indicat locul în care a decedat individul", spune Lavinia.

"Posturile de la stat sunt blocate, iar la interviurile pe care le-am dat am fost respinsă pentru că sunt supracalificată."
Lavinia Paul
biolog

Carte de vizită

Lavinia Paul a absolvit două programe de masterat: unul în domeniul entomologiei medicale, la Universitatea Bucureşti, cu tema de dizertaţie „Determinarea intervalului post-mortem", iar altul în domeniul criminalisticii, recunoscut pe plan european, la Universitatea de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea", cu tema de dizertaţie „Entomologia din perspectiva probaţiunii judiciare a infracţiunii de omor".

Cercetarea criminaliştilor poate fi îmbunătăţită prin entomologia judiciară
Lavinia Paul

În prezent, este doctorand în ecologie la Universitatea Bucureşti şi îşi pregăteşte teza „Rolul insectelor necrofage în ecosistemele terestre".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite