Lapte şi brânză la superofertă în piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii cer 12 lei pe kilogramul de brânză, care în magazine costă 15-18 lei

Dacă acum o lună micii producători de lapte şi brânză nu îndrăzneau să intre în pieţe de teama controalelor sanitar-veterinare, acum situaţia s-a schimbat. Ţăranii erau prezenţi în număr mare în Piaţa Zahana, astăzi de dimineaţă, pentru a vinde alimentele produse în gospodăriile proprii. Ei aşteaptă noile reglementări în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de igienă în producerea şi ambalarea lactatelor.

„Are brânză bună mamaia, am mai luat de la ea“
Femeile bătrâne, mai prietenoase, întâmpină amabil cilenţii, înainte ca aceştia să ajungă în faţa tarabei. „Poftiţi domnul, că dumneavoastră aţi luat şi săptămâna trecută de la mine. Poftiţi, avem şi proaspătă, şi mai veche, pentru macaroane. De care vă dau?“, spune tanti Floarea, din Valea-Mare. Clientul se opreşte, gustă dintr-o bucată de brânză proaspătă şi cere, fără să stea prea mult pe gânduri, două kilograme. „Are brânză bună mamaia, am mai luat de la ea. Numai să văd dacă ne întelegem la preţ. Îţi dau 20 lei pe două kilograme, e bine?“, negociază clientul. Femeia, dornică să scape mai repede de marfă, acceptă imediat.

La o altă masă, două bătrâne vând şi ele lapte, brânză, dar şi câteva ouă. „Avem ouă de ţară cu patru mii, mamă, ouă naturale!“, strigă bătrâna, arătând spre ouăle aşezate pe un prosop de bucătărie.  Brânza se vinde „binişor“, iar preţul nu este fix. „Acum, dimineaţa, o dăm cu 12 lei, aşa o dau şi femeile pe aici. Mai târziu, o lăsăm la 10 lei, iar laptele îl vindem cu 5 lei bidonul de doi litri“, explică pe fugă bătrâna, atentă la clienţii care treceau pe lângă ea.

Inspectorii DSV, cu ochii pe producători
Deşi condiţiile impuse de Direcţia Sanitar-Veterinară par exagerate pentru micii producători, ei încearcă se se conformeze. „Vai de dracu, mamă, şi cu ăştia. A plătit băiatu’ o sumă de bani acolo, să ne înregistrăm. N-am avut ce face, că nu ne mai lăsa în piaţă“, a spus o femeie din Curtişoara.

Cu toate că nu au aflat încă oficial cum se vor modifica reguilile de comercializare, inspectorii sanitar-veterinar îi au în vizor pe ţărani. Respectarea condiţiilor de igienă este principalul aspect verificat de specialişti. Aceştia spun că toţi comercianţii, indiferent că sunt sau nu înregistraţi la DSVSA, trebuie să respecte regulile minime de
curăţenie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite