Lansarea rachetei Helen, amânată de vremea instabilă de la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea rachetei Helen, amânată de vremea instabilă de la Marea Neagră
Lansarea rachetei Helen, amânată de vremea instabilă de la Marea Neagră

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) nu va mai lansa marţi racheta spaţială Helen de deasupra Mării Negre din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Lansare va avea loc pe 13 sau 14 noiembrie.

"În această perioadă a anului, deasupra Mării Negre condiţiile meteo sunt extrem de dinamice, iar prognozele meteo generate nu pot oferi o precizie similară unei perioade în general stabile", se precizează în comunicat ARCA.

Operaţiunea de lansare, extrem de complexă şi fără precedent pentru România, va fi efectuată de ARCA, sprijinită de Marina Militară, ROMATSA şi Aviaţia Militară.

Lansarea rachetei spaţiale este "repetiţia finală" pentru o competiţie astronautică iniţiată de Google, Google Lunar X Prize, al cărui premiu este de 30 de milioane de dolari.

Competiţia americană de astronautică a fost lansată în 2007 şi vizează lansarea unei rachete care să trimită pe Lună un robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară 500 de metri şi să transmită imagini foto şi video.

Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic. În timpul competiţiei Google Lunar X Prize, aceasta va ajunge pe Lună în trei zile, iar, în timpul exerciţiului din Marea Neagră, va ajunge în spaţiu în două ore.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite