Lâna oilor pleacă spre Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

trecut.Serviciile s-au scumpit, noi vindem produsele mai ieftin", ne-a spus Ion Bratu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Crescători de Ovine din România, nemulţumit că pieţele sunt

trecut.
Serviciile s-au scumpit, noi vindem produsele mai ieftin", ne-a spus Ion Bratu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Crescători de Ovine din România, nemulţumit că pieţele sunt ocupate de intermediari, care dublează preţurile la brânză. Cantitatea de lână colectată poate fi doar bănuită, din cauza nedeclarării transporturilor. "Duc un tir oficial şi alte zece ilegal", crede Bratu.
Înainte însă ca lâna să plece spre Turcia, ea trebuie tunsă de pe oi. Cei mai căutaţi meseriaşi în aceste zile sunt frizerii de mioare.
În doar 2-3 săptămâni, ei trebuie să tundă câteva milioane de animale, înainte de urcarea la munte. Poiana Sibiului e cunoscută de generaţii pentru ciobani şi pentru rudarii care tund oile. După cum ne-a spus Ion Bratu, aceştia se angajează la proprietari cu ziua, fiind plătiţi la bucată.
Primesc 15 mii de lei pentru un animal tuns, pe care îl rezolvă în mai puţin de 10 minute. "Dacă am avea aparate electrice, am tunde doar într-un minut", ne-a spus Aron Furdui, frizer din tată-n fiu din Poiana Sibiului. Bratu preferă foarfecele, pentru că acestea permit lăsarea unor fire de lână, care să protejeze oaia de temperaturile scăzute din munţi.

Norvegienii preferă aparatele electrice
Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Sălaj a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, în şimleu Silvaniei, primul concurs naţional de tuns oi. Cel mai rapid frizer s-a dovedit a fi Valentin Iepurar, cu 4,2 minute, dar câştigătorul a fost Liviu Roşianu, care a obţinut cel mai bun punctaj, la care au contat nerănirea oii, prinderea animalului, forma cojocului, aspectul după tundere. O demonstraţie a făcut-o Ralf Gravdal, cel mai rapid frizer de oi din Norvegia, puţin peste un minut, cu un aparat electric.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite