Laleaua moare în mâinile bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laleaua moare în mâinile bistriţenilor
Laleaua moare în mâinile bistriţenilor

Un număr de 34 de specii de animale şi 12 de plante din judeţ sunt ameninţate cu dispariţia. Floarea de colţ, laleaua pestriţă şi narcisele ar putea dispărea dacă bistriţenii nu învaţă cum să le culeagă.

 Zeci de specii de animale şi plante din judeţul Bistriţa-Năsăud riscă să dispară în următorii ani din cauza schimbărilor climatice şi a intervenţiei umane în habitatul natural. Frumoasele lalele pestriţe, floarea de colţ de pe stâncile de munte sau chiar primăvăraticele narcise ar putea dispărea dacă bistriţenii nu învaţă să le ocrotească.

Ciobanii coboară cu flori de colţ la braţ

Ştefan Mureşan, şeful Serviciului de Implementare a Politicilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, spune că urbanizarea este primul inamic al mediului.
„Trebuie să trăim într-un fel de concubinaj cu natura. Multe plante vor risca să dispară. Laleaua pestriţă, creşte în zona Şieu-Odorhei, unde se fac multe serbări populare şi lumea vine, o culege, dar nu o culege ştiinţific. O rupe cu bulb cu tot. Sau floarea de colţ, cu aspectul acela de catifea, e ruptă de ciobanii care coboară cu oile. La fel si narcisele, care cresc pe Valea Vinului, sunt strânse şi vândute la piaţă“, spune Mureşan. Acesta a explicat ce măsuri au fost luate pentru protejarea  animalelor şi a plantelor aflate pe cale de dispariţie.
Astfel, au fost impuse zone de protecţie, numite situri, iar termenele de vânătoare sunt clar stabilite. În plus, aceste specii sunt atent monitorizate de specialişti. În Munţii Rodnei există o arie de protecţie avifaunistică, pentru 13 specii de păsari sălbatice, iar în zona Colibiţei, în Lunca Ilvei, există un pasaj de trecere ale animalelor, declarat zonă de protecţie. În zona Blăjeni sunt arii protejate pentru mai multe plante care cresc în soluri sărăturoase.

Cocoşul de munte, în pericol

Potrivit unui raport al Agenţiei de Mediu, 12 specii  sunt periclitate, alte 34, din cele 302 identificate în judeţ, fiind considerate vulnerabile. „Cocoşul de munte şi găinuşa de mesteacăn, dar şi caprele negre sunt specii care ar putea dispărea. Pescuitul şi vânatul afectează efectivul de animale. Chiar şi acolo unde nu sunt probleme, cum e cazul urşilor, dacă nu se respectă termenele de vânătoare sau chiar perioadele de împerechere la unele păsări, vor fi specii în pericol“, explică şeful de la Mediu.
Chiar dacă efectivul de capre negre este în creştere, conform ultimului recensământ, până la atingerea numărului maxim, de 360, specia este ameninţată, în opinia specialiştilor.

Fauna variată

În judeţ au fost identificate 21 de specii din regnul fungi (ciuperci) şi 826 de specii din regnul plantae (plante). La capitolul faună, există 302 specii de animale identificate, dintre care cele mai cunoscute sunt ursul brun, lupul, râsul şi pisica sălbatică.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite