Lacurile de pe Pământ s-au încălzit, anunţă NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona cea mai afecatată de această încălzire este Europa de Nord / foto: earthweek.com
Zona cea mai afecatată de această încălzire este Europa de Nord / foto: earthweek.com

Cele mai mari lacuri ale Pământului s-au încălzit în ultimii 25 de ani, ca urmare a schimbărilor climatice, anunţă agenţia spaţială americană, după primul studiu de acest gen efectuat la nivel mondial.

Oamenii de ştiinţă Philipp Schneider şi Simon Hook au folosit datele adunate prin intermediul sateliţilor pentru a măsura temperatura de suprafaţă a 167 de lacuri din întreaga lume, potrivit NASA.

Citiţi aici comunicatul NASA.

S-a sesizat o încălzire medie de  0,81 de grade Celsius pe deceniu, unele lacuri încălzindu-se cu mai mult de 1,8 grade Celsius pe deceniu, au anunţat oficialii NASA.

Rezultatele au fost în concordanţă cu schimbările preconizate asociate cu încălzirea globală, subliniază cei de la NASA.

Cercetatorii au descoperit că "zona cea mai afecatată de această încălzire a fost Europa de Nord", în timp ce "tendinţa de încălzire a fost mai slabă în sud-estul Europei, în jurul Mării Negre şi Mării Caspice".

Tendinţa a crescut uşor în Siberia, Mongolia şi nordul Chinei. Lacurile din sud-vestul Statelor Unite s-au încălzit mai mult decât cele din regiunea Marilor Lacuri.

Analizele noastre oferă o nouă sursă de date pentru evaluarea impactului schimbărilor climatice asupra întregii lumi, a declarat Schneider, autorul principal al studiului publicat în această săptămână în revista Geophysical Research Letters.

Rezultatele au implicaţii pentru ecosistemele lacurilor, care pot fi afectate negativ chiar şi de micile modificări de temperatură, a adăugat acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite