Lacuri ilegale, lângă fabrica Nokia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj amenajează o zonă de agrement fără a deţine autorizaţiile necesare. Primăria din localitatea Jucu a cerut sistarea lucrărilor la cariera de pe malul Someşului, situată în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III - Nokia.

Reprezentanţii Primăriei Jucu au efectuat, la data de 30 octombrie, o inspecţie la cariera de la Jucu Herghelie, unde firma Ben & Ben Serv a început lucrările de excavaţie, pe suprafaţa de un hectar, fără a deţine autorizaţiei pentru asemenea operaţiuni.

În urma constatărilor, primarul Ioan Dorel Pojar a decis sancţionarea cu amendă contravenţională a firmei, cu suma de 1.000 de lei şi a dispus sistarea de îndată a lucrărilor, respectiv intrarea în legalitate.

Nokia le-a încurcat planurile

Mihaela Vlas, manager de dezvoltare al firmei Ben & Ben ne-a declarat că demersurile pentru autorizarea excavaţiei au demarat încă din anul 2007. Problemele au început după ce o parte din suprafaţa de teren din zonă a fost atribuită Consiliului Judeţean şi Parcului Industrial Tetarom, în vederea construirii unei unităţi de producţie pentru firma finlandeză Nokia.

„Despre cedarea terenului am aflat doar în toamna anului trecut, la câteva luni, când am mers la avizare la primărie. Ne-au spus că proiectul nu mai poate fi acceptat, deoarece dispunerea terenului a suferit modificări. A trebui să modificăm din mers proiectul, de la şase la patru lacuri”, ne-a spus Vlas.

De vină este şi birocraţia. Avizul de mediu durează 360 de zile. Pentru a nu bloca proiectul, fiind legaţi contractual de termene precise de predare a lucrării, reprezentanţii firmei au solicitat o întrevedere cu autorităţile judeţene şi locale, în prezenţa partenerilor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole.

„S-a convenit eliberarea unei autorizaţii provizorii de urgenţă, care ne permitea continuarea lucrărilor, până  la avizarea finală”, a spus Vlas. În aceste condiţii, autorizaţia finală ar putea fi dată peste circa o lună.

Lacuri de agrement şi pescuit

Doru Pamfil, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) ne-a declarat că proiectul amenajărilor piscicole de la Jucu va fi finalizat în cel mult doi ani. Obiectivul va fi realizat în parteneriat de către Universitate şi compania clujeană de construcţii Ben&Ben.

Deşi lucările au început în urmă cu aproximativ un an, autorităţile  judeţene şi locale nu au sesizat, până în octombrie, că nu există autorizaţii. Se urmăreşte realizarea unor lacuri pentru creşterea intensivă a peştilor, de uz didactic, care vor fi administrate de specialiştii Facultăţii de Zootehnie. Unul din lacuri va fi deschis accesului public, zona fiind concepută ca şi loc agrement pentru clujeni.

Pe de altă parte, se doreşte asigurarea cu peşte proaspăt a magazinelor locale. „Vrem să obişnuim clujenii să consume carne proaspătă de peşte din producţie indigenă”, a spus Pamfil, care regretă că din cauza birocraţiei, proiectul a început cu stângul. „Am crezut că s-au rezolvat deja chestiunile legate de avize”, ne-a spus Pamfil.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite