Lacăt pe o şcoală de 1,3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie penibilă în satul sucevean Voivodeasa, unde 300 de copii învaţă într-o clădire veche de peste 100 de ani, în vreme ce şcoala proaspăt modernizată este pustie. Şcoala a fost

Situaţie penibilă în satul sucevean Voivodeasa, unde 300 de copii învaţă într-o clădire veche de peste 100 de ani, în vreme ce şcoala proaspăt modernizată este pustie.

Şcoala a fost refăcută cu 1,3 milioane de euro, bani veniţi de la Banca Mondială. Clădirea are cinci săli de clasă, complet utilate şi mobilate, grupuri sanitare moderne, canalizare centrală termică pe lemne, care însă nu poate funcţiona din lipsă de fochist.

O vreme, profesorii au încercat să încălzească şcoala cu radiatoare electrice, însă desele căderi de curent i-au determinat să abandoneze această soluţie.

Directoarea şcolii şi primarul din comună spun că vina aparţine Inspectoratului Şcolar Judeţean, singura instituţie în măsură să angajeze fochistul lipsă.

 „Unele lucrări au fost prelungite din cauza vremii neprielnice şi din cauza unor întârzieri la racordul cu energie electrică, dar şi din cauză că Inspectoratul Şcolar nu a aprobat două posturi de muncitori fochişti care să se ocupe de centrala termică pe lemn montată în clădire”, a explicat Rodica Onica, directorul şcolii din Voivodeasa. „Noi nu putem face angajări în şcoală”, a precizat la rândul său Ioan Onufrei, primarul comunei Suceviţa.

Elevii, pasaţi între instituţii

De cealaltă parte, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, susţine că singura instituţie abilitată să rezolve această problemă este Primăria din Suceviţa.

„Şcoala din Voievodeasa s-a realizat printr-un program PRIS, iar Inspectoratul Şcolar nu e implicat în acest program, care prevede ca utilităţile în şcoală să fie asigurate de către autorităţile locale”, a declarat inspectorul general Petru Carcalete. În vreme ce autorităţile îşi pasează pisica una alteia, cei 300 de copii din sat se uită la şcoală ca la un muzeu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite