La ce să aşteptăm de la noua lege a armelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armele cumpărate doar în baza documentului de identitate sunt acum doar o amintire. Începând de miercuri, 27 iulie, modificările Legii 295 din 2004 privind armelor şi muniţiilor au intrat în vigoare.

Măsura vizează în primul rând alinierea legislatiei nationale la cerinţele Comunităţii Europene  dar şi eliminarea deficientelor constatate în aplicarea acestei legi. Modificările “lovesc” în cei care vor să-şi achiziţioneze arme, aceştia fiind nevoiţi, de acum, să respecte condiţii mult mai stricte, similar cu cele de cumpărare a armelor letale.

Opt ani de închisoare pentru trafic de arme
Potrivit noii legislaţii care a preluat o parte din definiţiile legislaţiei comunitare, prin trafic ilicit de arme se înţelege achiziţionarea, vânzarea, mutarea , transferul sau tranzitul armelor de foc, al pieselor sau al muniţiei pentru acestea, pe teritoriul României, către un alt stat ori sunt aduse din altă ţară,  dacă autorităţile române sau străine, după caz, nu autorizează aceste operaţiuni sau nu sunt marcate în conformitate cu Legea. Fapta este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 8 ani.


Fabricarea ilegală, de la 2 la 8 ani de închisoare
Producerea sau asamblarea de arme, de piese sau de muniţie pentru acestea,  din orice componente esenţiale traficate ilicit, fără o autorizaţie eliberată de o autoritate competentă a statului membru în care are loc această operaţiune, ori dacă la data producerii armele nu au fost marcate, producătorul, respective cel care le asambealză, poate ajunge după gratii, pentru o perioadă de 2 până la 8 ani.
 
Permisul de armă va avea “valabilitate”
În Lege a fost introdus conceptul de „valabilitate a permisului de arma”. Această măsură vra să îmbunătăţească modul de gestionare a acestui segment de activitate. Poliţia vrea o conştientizare a titularilor asupra obligatiilor ce le revin în momentul în care primesc acest document. Permisul de arma are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculeaza de la data eliberarii sau, dupa caz, de la data ultimei prelungiri.
Tot din legislaţia comunitară au mai fost preluate, pe lângă definiţiile armei de foc, a pieselor şi componentelor esenţiale, a fabricării şi a traficului illicit de arme şi prevederile  la marcarea si dezactivarea armelor, precum si la activitatea armurierilor si intermediarilor.
A fost delimitat clar domeniul de aplicare a actului normative. Legea prevede că normele nu se aplică operatţunilor cu arme şi muniţii efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice.
 
Armele cu gaz, aceleaşi condiţii ca cele cu bile

O altă modificare importantă o suferă condiţiile de acordare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor cu gaze. Acestea vor fi supuse autorizării la fel ca pentru  armele neletale de autoaparare cu bilă de cauciuc şi cele cu aer comprimat.

Scandalagii şi bătăuşii nu-şi pot cumpăra arme
Cei luaţi în evidenţe ca fiind scandalagii, agresivi dar şi care şi-au pierdut sau le-a fost furată arma, nu pot achiziţiona arme supuse autorizării.
În noua legislaţie, pentru toate categoriile de arme neletale supuse autorizării, arme de autoaparare cu bila de cauciuc, arme cu aer comprimat si arme cu gaze, s-au stabilit şi alte condiţii privind procurarea şi deţinerea acestora, similare celor aplicabile armelor letale. Astfel, pe lângă condiţiile prevăzute de vechea legislaţie, românii care vor să-şi cumpre arme trebuie să :îndeplinească şi următoarele cerinţe:


1.    să nu fi fost învinuit sau inculpate în cauze penale pentru anumite fapte comise cu intenţie,prevăzute de Codul Penal şi în anumite legi speciale;
2.    să nu fie considerat un pericol la adresa ordinii publice, siguranţei naţionale, a vieţii şi integrităţii persoanelor;
3.    să nu nu I se fi anulat, în ultimii doi ani a dreptului de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor letale supuse autorizării;
4.    să nu fi pierdut sau să nu le fi fost furate, în ultimii cinci ani, arme letale sau neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor;


Paşaportul emis până în prezent la cerere şi cu care se putea circula în spaţiul UE cu o armă va trebui să aibă de acum şi o aprobare a ţării destinatare. Se desfiinţează autoritatea naţională pentru omologarea armelor şi muniţiilor şi vor apărea certificatele periodice de inspecţie tehnică a armelor făcute de armurieri autorizaţi.


Armurierii, obligaţi să ţină evidenţe clare pentru operaţiunile cu arme
Potrivit comisarului-şef Daniel Coşgârea, de la Direcţia Arme şi Explozivi din IGPR în baza noii legislaţii, poliţia poate urmări armele produse de societăţile autorizate, de pe banda de producţie, până la livrare.


Au fost instituite obligaţii pentru armurierii care desfăşoară operaţiuni de producere a armelor şi muniţiilor, referitoare la deţinerea unui sistem de control al procesului de producere, asamblare, modificare, prelucrare, experimentare, dezactivare, casare şi distrugere a armelor letale şi neletale, în care să fie evidenţiate atât armele, componentele esenţiale ale acestora, cât şi rebuturile.
Producătorii de arme trebuie să deţină registe în care să ţină evidenţa operaţiunilor cu arme şi muniţii şi au obligaţia să le prezinte pentru control organelor competente. Armurierii trebuie să solicite avizul poliţiei pentru persoanele angajate să facă operaţiuni cu arme, piese şi muniţii şi tot poliţia trebuie să-şi dea acceptul pentrru spaţiile de producere a armelor, componenteleor şi muniţiilor. Acestea trebuie să fie asigurate cu amenajări tehnice de protecţie şi sisteme electronice de alarmare şi conectate la dispecerate de alarmare şi intervenţie specializate.

S-a modificat încadrarea armelor pe categorii
Luând în considerare  pericolul social pe care îl reprezintă fiecare din categoriile de arme existente, a fost modificată încadrarea acestora, astfel:
- categoria A – arme şi muniţii interzise;
- categoria B – arme şi muniţii letale supuse autorizării;
- categoria C – arme şi muniţii neletale supuse autorizării: alături de armele de autoaparare cu bilă de cauciuc şi de cele cu aer comprimat, au fost introduse armele cu gaze; de asemenea, au fost introduse armele cu aer comprimat care dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220m/s (prin eliminarea de la categoria A, arme interzise);
- categoria D – arme şi muniţii neletale supuse notificării, din care au fost scoase dispozitivele de asomare şi cele industriale, precum şi arcurile (care s-au introdus în categoria E);
- categoria E – alte categorii de arme, în care au fost introduse armele şi dispozitivele neletale, inclusiv a celor de tip air-soft sau paint-ball.

Mai puţine incidente cu arme
Satisticile arată că numărul evenimentelor în care s-au folosit, fără drept arme letale şi neletale este în scădere, în 2011. În primele cinci luni ale acestui an, s-au constatat  82 de cazuri de uz ilegal de armă, dintre care 35 cu arme letale şi 47 cu neletale. Doar 14 dintre acestea erau deţinute ilegal.

Poliţiştii spun că a scăzut uzul ilegal de armă în rândul populaţiei, după ce s-a luat măsuri de înărsprire a legislaţiei. Pentru o infracţiune comisă cu intenţie, folosind o armă, deţinătorului i se retrage dreptul de posesie şi i se interzice autorizarea timp de cinci ani. În 2010 au fost retrase 2.000 de drepturi de posesie şi uz, iar în anul precedent 2.500. Pe de altă parte în anul trecut s-au dat autorizaţii pentru prima armă penru 13.050 de persoane. 5.050 au cerut pentru arme letale iar 8.000 au vrut arme neletale. În 2009, numărul autorizaţiilor pentru prima armă au fost de 5.000 pentru cele letale şi 5.000 pentru neletale.

În primele cinci luni ale acestui an au fost confiscate 1.077 de arme letale şi neletale, deţinute ilegal iar în prima jumătate a anului trecut 1.751.

Armele preferate ale românilor
Pistoalele cu bile de cauciuc şi armele de vânătoare sunt cele mai căutate arme în România. Potrivit poliţiei, din cei mai mulţi deţinători de arme neletale, au pistoale cu bile. Vânatul este, potrivit autorităţilor, unul dintre hobby-urile des-întâlnite în rândul românilor, iar multe dintre armele lor valorează „mici averi”. Cea mai scumpă armă e vânătoare din România este un „Holland Holland”. Această marcă este renumită prin lux-ul pe care îl impune deţinătorului, cel mai ieftin model al acesteia, pornind de la 60.000 de euro. În ţara noastră sunt 12 astfel de arme de vânătoare, potrivit statisticilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite