La Universitate s-a strigat din nou „Se trage!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii USL au sfidat canicula
Protestatarii USL au sfidat canicula

Manifestaţiile care au prefaţat decizia Curţii Constituţionale au început încă de ieri-dimineaţă, în faţa sediului instituţiei.

Hotărârea înalţilor magistraţi a căzut greu. Cineva care asculta la un aparat de radio a auzit şi a strigat: „Se întoarce chioru'!". Dar nimeni n-a crezut că se întoarce până ce o femeie n-a verificat pe Blackberry. „Da - a spus ea - scrie şi pe telefon, nu mai e nimic de făcut!". Şi de-acolo, din faţa sediului CCR, cele 100-150 de persoane (în general oameni bătrâni - foşti militari în rezervă şi revoluţionari) au lutat hotărârea: „Plecăm spre Universitate! Nu mai merge aşa!". Şi plângea o babă: „Am sperat atât de mult de la ziua aceasta".

În Piaţa Universităţii se construieşte de zor o nouă fântână arteziană. Cea veche nu mai era bună. O basculantă a descărcat ce avea de descărcat (piatră cubică, pesemne) şi s-a auzit aşa, ca o rafală, chiar când veneau protestatarii. „Dom' colonel, se trage, dom'le!", a strigat un rezervist către alt rezervist. Tuturor le-a fost, atunci, frică.

Oamenii au conchis că vremea ţine cu „dictatorul": „Astă-iarnă tremuram ca piftia şi acum ne topim. Numai aşa...". Un cetăţean a dat un scurt raport la soţie, acasă: „Mami, e lume puhoi, dar nu se vede la televizor că oamenii s-au tras pe la umbră. Ţine Dumnezeu cu ăsta!".

Chiar şi aşa, pe o caniculă toropitoare, s-a format un grup compact care a scandat toată după-amiaza. Ungurii au fost înjuraţi, şi dacă tot a venit vorba de unguri a fost atins uşor şi Ungureanu (n.r. - fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu), cu ungurenii lui cu tot.

Pestriţă şi ciudată lume mai găseai ieri la Universitate: tineri de la Asociaţia Meritocraţiei care cereau intervenţia NATO împotriva lui Băsescu, 10 haiduci de la Asociaţia Haiducilor din Constanţa, Dorin Lazăr Maior (liderul Blocului Naţional al Revoluţionarilor) şi oamenii lui de la Braşov, Viorel Rînghilescu, omul care tot încearcă să-l dea pe Băsescu în judecată pentru că i-a furat numele partidului (Partidul Democrat) pe care el l-a înfiinţat în 1990. Apoi mai era Daniel Perju, revoluţionarul care după referendumul din 2007 se afla pe scenă, în ceafa lui Traian Băsescu, şi îi dădea cu „Ura! Ura!", tot acolo, în Piaţa Universităţii. Pe la kilometrul 0 a trecut şi Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor. Acest Ene era cu treabă prin oraş şi a spus că nu se implică. 

Mişcarea de protest începută în ianuarie abia mai pâlpâie, hipsterii sunt pe la mare, nu mai sunt „fucking angry!". Un bătrân a pus punct cu o constatare. „Nu merge. La Lady Gaga au venit 35.000 de oameni. În Piaţa Revoluţiei nu vine nimeni. Hai acasă!". 

Americanii-s de vină

Militanţii USL au un nou inamic: America. „Să vină Philip H. Gordon!", au strigat ei, ieri, în faţa Curţii Constituţionale. Toţi cred că Philip H. Gordon, oficial american care a vizitat România recent, a făcut jocurile pentru Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite