VIDEO FOTO Conferinţa FP - Expert în securitate euroatlantică la Institutul Nobel: "În cercurile politice din SUA există sentimentul că Europa nu mai contează atât de mult"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foreign Policy România a organizat, astăzi, evenimentul cu tema „Cooperarea NATO-Rusia în Est. Afganistanul ca nouă premisă" conferinţă care a avut loc la Cercul Militar Naţional, Bucureşti, în parteneriat cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord - NATO.

Urmăriţi aici principalele declaraţii şi repere ale conferinţei:

La summitul de la Lisabona va fi pus în discuţie noul concept stategic, care va stabili cursul Alianţei pentru următorii zece ani.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România aşteaptă din partea NATO o mai mare preocupare pentru zona lărgită a Mării Negre şi a Balcanilor, ceea ce nu înseamnă o implicare a Alianţei în politica internă a statelor din regiune.

image

Oficialul de la MAE a precizat că noul concept strategic nu "trebuie să pornescă de la zero", cu toate că va reflecta opiniile unei alianţe mai ample faţă de 1999, între timp nouă state au fost pirmite în NATO, şi va stabili modalitatea de acţiunii în perioada următoare a Alianţei ţinând cont de un context de securitate diferit, care va trebui să cumprindă şi modalităţi de reacţia la noile tipuri de ameninţări, precum securitatea energetică, încălzirea globală sau atacurile informatice. "Provocarea în faţa NATO este de a găsi si combate aceste riscuri", a declarat Aurescu.

Potrivit acestuia, cea mai bună caracterizare a relaţiilor dintre Rusia şi NATO este aceea de "pragmatism". "Rusia nu mai este de multă vreme un uinamic al NATO, ci un partener", a adăugat Aurescu. Acesta a precizat că la summitul de la Lisabona s-a adresat o invitaţia şi Rusiei pentru un summit NATO-Rusia.

Senatorul Teodor Meleşcanu: Clişeele războiul rece încă mai domină relaţiile NATO-Rusia

Fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat la dezbaterea FP, că relaţia dintre Rusia şi NATO este, în continuare, dominată de clişeele Războiului Rece. Potrivit acestuia, în viitor, "trebuie să dispară ideea sferelor de influenţă, cea revizionistă". Meleşcanu a precizat că NATO a făcut odată o greşeală, când nu a ţinut seama de sensibilitatea Federaţiei Ruse.

În ceea ce priveşte noul concept strategic va trebui să completeze politica "Uşilor deschise". "NATO trebuie să susţină eforturile statelor care vor să intre în Alianţă", a declarat Meleşcanu.

image

Fostul ministru al Apărării s-a arătat susţinătorul unei abordări complee în ceea ce priveşte colaborarea cu Rusia, care să presupună atât cooperare, în cât mai multe domenii, cât şi competiţie, adică să se ofere o definiţie a ceea ce înseamnă o relaţie normală cu Federaţia Rusă.

Meleşcanu a susţinut că NATO trebuie să ofere suluţii proprii conflictelor îngheţate din fosta Uniune Sovietică, soluţii mai bune decât este în stare să ofere Moscova. "Anumite principii, precum drepturile omului nu sunt negociabile. Sunt lucruri care nu sunt negociabile", a adăugat acesta. Cooperarea cu Rusia se poate face, potrivit acestuia, pe teme de interes comun, şi doar acolo principiile sunt unele similare, precum în lupta impotriva terorismului.

Meleşcanu: Rusia, membru al NATO: "Nicodată să nu spunem niciodată"

Senatorul liberal a declarat că o viitoare integrare a Rusiei în NATO, nu poate avea loc după ce Rusia va trece printr-un proces de democratizare şi modernizare. "Nu ar trebui să acceptăm târguiala cu Rusia, ci să urmărim repectarea principiilor tratatului de la Washington".

"Următorul pas în realizarea scutului antirachetă este să-i invităm pe ruşi să facă parte din acest sistem de apărare", a declarat Meleşcanu la conferinţa FP, precizând că Rusia ar accepta mai uşor ideea unui scut antirachetă NATO, decât american. Potrivit acestuia, ar putea fi adoptate soluţii de compromis tocmai pentru a potoli suspiciunea şi nervozitatea Moscovei.

Expert în securitate euroatlantică la Institutul Nobel: "Nu există un consens politic între cele trei mari puteri ale Europei privind politica externă"

Asle Toje, expert în securitate euroatlantică la Institutul Nobel la Institutul Nobel din Oslo şi autorul unei cărţi intitulată "EU as a small power" (Uniunea Europeană, ca o mică putere, n.r) a declarat că existenţa unei lipse de consens a marilor puteri europene, Germania, Marea Britanie, Franţa, privind politica externă condamnă Uniunea Europeană să joace un rol mic în asigurarea securităţii europene, şi acest lucru în contextul unei permanente retrageri a americanilor de pe bătrânul continent. Potrivit acestuia, multe state europene nu mai au capacitate proprie de a-şi asigura apărarea propriului teritoriu şi au o slabă implicare în conflictele comune, respectiv în Afganistan şi Irak.

"În cercurile politice din SUA există sentimentul că Europa nu contează aşa de mult ca înainte. Este şi o parte pozitivă, aceea că Europa nu mai este generator de situaţii dificile", a declarat acesta. Toje a precizat că există o deschidere la Washington privind partenerii europeni, însă, în condiţiile în care aceşti parteneri nu-şi vor juca rolul aşa cum trebuie, ar trebui să se aştepte la mai puţin din partea SUA.

În ceea ce priveşte noul concept stategic, acesta a adăugat că marea întrebare care se pune este dacă statele membre ale Alianţei vor fi dispuse să aloce sumele de bani necesare atât pentru aigurarea apărării teritoriului propriu, şi cât şi pentru asigurarea capacităţii expediţionale.

Adevarul.ro vă va ţine la curent minut cu minut cu privire la dezbaterile conferinţei. Vom reveni cu amănunte şi informaţii de la faţa locului.

Vezi agenda evenimentului pe Foreign Policy România.

La eveniment este vor participa foşti miniştri ai Apărării şi actuali consilieri prezidenţiali, analişti şi comentatori, ambasadorii ai ţărilor membre ale NATO, ai Rusiei şi Chinei şi ai altor state, dar şi profesori şi studenţi şi oficialii cu atribuţiuni în politicile româneşti euro-atlantice.

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris

image

De asemenea, este asteptat să ia cuvântul şi Bogdan Aurescu, Secretar de Stat pentru Afaceri Strategice în Ministerul Afacerilor Externe.

În cadrul conferinţei vor fi dezbătute câteva dimensiuni-cheie ale Noului Concept Strategic al NATO. Primul va pleca de la cooperarea NATO-Rusia în Afganistan şi va încerca să vadă în ce măsură este o reţetă de cooperare pentru relaţiile mai largi ale NATO şi ale Rusiei în Estul ex-sovietic (Asia Centrală, Caucazul de Sud, chiar Estul Europei).

În cea de-a doua parte se va face o trecere în revistă a lecţiilor învăţate de statele aliate în Afganistan pentru a răspunde la întrebarea: în ce măsură Alianţa poate dezvolta o doctrină comună asupra „abordării cuprinzătoare", ca şablon operaţional pentru stabilizarea unor medii de tip Afganistan?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite