Mugur Isărescu: "Ne aşteptăm la o micşorare a preţurilor alimentare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat luni raportul trimestrial asupra inflaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Principalele declaraţii:

"Datele privind inflaţia au început să arate mai bine.  Banca Naţională a României a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, şi prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%. Sperăm ca în aceasta perioadă de vară îmbunătăţirile să fie substanţiale".

"Avem semnale destul de clare, date care arată o temperare a inflaţiei în materiile prime agroalimentare, cum ar fi la grâu, zahăr, seminţele de floarea soarelui şi ne aşteptăm ca aceste reduceri de preţuri să se manifeste şi la alte produse prelucrate în perioada următoare.

"Credem ca economia este destul de bine aşezată pe o direcţie bună. Rămân vulnerabilităţile legate de mediul extern".

"Suntem la revenirea preţurilor spre ceea ce erau în toamna anului trecut".

"Personal, cred că dacă o să avem un an agricol bun, creşterea economiei o să fie ceva mai mare. Un an agricol bun înseamnă un miliard de euro, adică 1% din PIB".

Economia

"La preţul ţiţeiului observăm că prognoza Agenţiei Naţionale privind Energia arată că s-ar putea să mai crească preţul la ţiţei dar această prognoză este moderată".

"Cererea de consum trenează în continuare, există o anumită revenire la salariului real net per total economie. Se observă o uşoară revenire a vanzărilor cu amănuntul. În schimb, volumul creditului pentru populaţie continuă să fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se concentrează pe rambursarea creditelor şi încă nu are curajul să se antreneze în noi credite, cel mult în refinanţări".

"Datele privind folosirea capacităţii de producţie ne confirmă faptul că economia a ieşit din recesiune şi am ajuns, cu  aproximaţie, la un nivel pre-criză".

"Volatilitatea leului a crescut faţă de începutul anului, dar este mai mică decât în cazul zlotului polonez şi a forintului maghiar".

Riscuri: "În ceea ce priveşte riscurile, primul lucru care se poate întampla în Romania este ca investitorii străini să fie ceva mai puţini încrezători. Dacă în Uniunea Europeană slăbeşte creşterea economică, vom avea şi o creştere scăzuta pe partea externă, ceea ce ar putea să slabeasca la anul creşterea economica. Sperăm să fie compensată, consumul îşi revine".

Salarii: "Trebuie să fim prudenţi cu creşterea salariilor. să nu facem o mişcare care apoi să fie regândită. Guvernul să calculeze de câteva ori şi apoi să ia o decizie"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite