Boc: "Voi obţine pe 9,84% din acţiunile Petrom mai mult decât a obţinut Năstase pe tot Petromul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a fost prezent la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV, unde a vorbit despre reforma sistemul sanitar, despre evoluţia economiei româneşti şi despre salariile bugetarilor.

Principalele declaraţii:

Despre reforma din sănătate

- Scopul principal al acestei reforme este calitatea actului medical. Există foarte multe spitale unde oamenii mor cu zile, fiindcă nu există dotări corespunzătoare, nu există medici. Această restructurare trebuia făcută de zece ani, dar nimeni n-a avut tăria să impună măsuri.

- Cu desfiinţarea a 67 de spitale nu se realizează în totalitate reforma. Sistemul informatic integrat, prescripţia electronică, cardul de sănătate se vor face tot anul acesta. Acum, după introducerea acestor metode, nu mai poţi să plăteşti o factură de două ori sau să emiţi o factură pe o persoană decedată. Nimeni nu a avut curajul să facă asta pînă acum.

- Două treimi dintre spitalele desfiinţate nu aveau nicio linie de gardă, vreo 15 aveau o linie de gardă.

-Spitalele desfiinţate erau simple centre de triere. Trebuie să-i punem pe fiecare acolo unde trebuie. Medicii de familie să facă trierea, iar spitalele care rămân să poată interveni complet.

-Referitor la decesele din ultimile zile din sistemul sanitar: Da, e adevărat, au fost desincronizări în chemarea ambulanţelor. Atât la Vâlcea, cât şi la Constanţa, nu se putea face nimic de către medici. Nu se putea punem un stent pe inimă, nu se putea trata un atac cerebral, deoarece spitalele respective erau doar centre de triere.

- Autorităţile locale au trei alternative: 1. transformarea spitalelor în azile de bătrâni, 2. transformarea spitalelor în centre de permanenţă, 3. se pot transforma în cabinete de specialitate pentru medicii de familie.

- Eu nu spun că e perfect, Spun că s-a făcut tot ce era omeneşte posibil. Sigur că sunt disfuncţionalităţi, multe dintre ele cauzate la nivel local.

- În spitalele care vor rămâne, încetul că încetul, vom avea siguranţa că vieţile românilor vor fi salvate. Vor fi mai bine dotate.

- Banii alocaţi spitalelor s-au dus în 20 de ani pe fraudă.

- A fost o lipsă de voinţă politică să se facă o reformă a sistemului sanitar. Reforma sistemului sanitar nu va fi finalizată până nu va fi desăvârşit pachetul minim de servicii, pentru că unii prescriu medicamente foarte scumpe, în timp ce alţii nu au bani de o aspirină.

- În aceşti 20 de ani s-a hotărât să fie totul la grămadă, pentru că au putut fi făcute mai multe fraude.

- Sunt extrem de nemulţumit de ce găsesc în spitalele din România.

- Restrângând numărul spitalelor, banii vor merge către unităţile performante, care vor putea astfel să salveze vieţile românilor

- Credeţi că dacă am avea resurse financiare mai mari, nu am plăti mai bine bugetarii?! Eu am spus că profesorii şi medicii merită salarii de 2-3 ori mai mari.

- Banii care vor fi economisiţi prin desfiinţarea unor spitale vor rămâne în sistem pentru îmbunătăţirea actului medical în unităţile pe care le-am păstrat.

Despre salariile profesorilor

- Dacă în aceşti doi aş fi fost timorat şi aş fi zis: "Nu mă duc în Parlament că risc să pice Guvernul", nu ar fi fost nici reforma pensiilor, nici cea a codurilor, nici a salariilor bugetarilor.

- Când am făcut acele declaraţii despre salariile profesorilor, nu eram în Paralment. Eram primar în Cluj Napoca. Ce informaţii primeam? Că economia duduie, că bugetul pe 2009 era făcut pe o creştere de 5%, cel puţin. Da, acum privind retrospectiv acea declaraţie a fost o greşeală. Este mai bine să recunoşti o greşeală, decât să persişti în ea.

- Noua lege privind salariile profesorilor nu este o lege de îngheţare a salariilor, nici una de diminuare. 90% dintre profesori vor primi aceleaşi lefuri.

Despre evoluţia economiei

- Ieşirea din recesiune este semnul că lucrurile merg în direcţia bună.

- Spre finalul anului şi în anul 2012 oamenii vor resimţi în buzunare această creştere economică. Acesta este scenariul de bază pe care l-am convenit cu instituţiile financiare internaţionale: creştere economică de 1,2 în acest an.

- Dacă în lume se deteriorează situaţia suntem pregătiţi să facem faţă (prin posibilitatea de a putea împrumuta de la FMI, 5 miliarde de euro, n.r)

- Nici în 2012 salariile nu pot fi majorate cu 50% pentru nicio categorie de bugetari. Ce se poate face în 2012 este recuperarea tăierilor din 2010. Nu am de gând să cedez niciunei tentaţii populiste indiferent de preţul politic.

- România nu este doar cea a problemelor din sănătate, ci şi România care începe să performeze. S-au făcut lucruri bune. România are şi altă faţetă, nu numai cea cu probleme.

Despre vânzarea pachetului minoritar deţinut de stat la Petrom

- Sunt pentru vânzarea pachetului minoritar la Petrom, însă, nu pentru o vânzare şmecherească.

- Ar fi fost aşa dacă am fi acceptat negocierea directă. Eu am spus să ieşim pe Bursă. Voi obţine pe 9,84%  din acţiunile Petrom mai mult decât a obţinut Năstase pe tot Petromul.

Despre finalizarea Autostrăzii Soarelui

- Până în acestă vară, va fi dat în folosinţă un tronson important. A fost o problemă cu un constructor.

- Se pare că Ministerul Transporturilor a luat taurul de coarne - şi pentru asta eu îi felicit, că nu mai stau în această lâncezeală, să negocieze la nesfârşit cu un constructor care nu îşi face treaba şi nu intră în termene - să rezilieze contractul. Şi atunci, probabil, că va fi o întârziere pe un anumit tronson din această autostradă. După finalizarea negocierilor, vă voi spune traseul.

Despre PDL

- Pentru mine prioritatea mea este cea legată de ţară, de rezolvarea problemelor. Ce se întâmplă exact pe 14-15 mai reprezintă o problemă internă a PDL-ului.

- Orice partid îşi propune să câştige următoarele alegeri. PDL alături de forţele din coaliţie, are toate şansele să câştige aceste alegeri, deoarece am salvat ţara de la colaps. Asta nu prea se ştie.

Nu sunt un politician care să fugă după funcţii sau care să se agaţe de funcţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite