Băsescu la Radio România Actualităţi: "În 2011 ieşim din criză, dar vom avea efectele sociale din această iarnă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu, invitat la Radio România Actualităţi, a vorbit despre accentuarea austerităţii în România, despre absorbţia fondurilor europene şi remaniere, dar a tratat şi subiectele legate de expulzarea ţiganilor din Franţa şi lupta autorităţilor române cu clanurile locale.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Despre accentuarea austerităţii:

"În două direcţii trebuie să se îndrepte guvernul pentru a reduce deficitul. Creşterea nivelului de colectare, pe de altă parte trebuie să privim foarte atent la serviciile sociale pe  care guvernul le susţine, pentru că multe din ele au ajuns să descurajeze munca, în această zonă se pot recupera sume importante care acum sunt alocate nejustificat."

"România are nevoie de cel puţin 1,5 miliarde de euro pentru a-şi cofinanţa programele europene. Vom continua să vorbim despre nevoia României de a avea autostrăzi constatând că nu se face nimic, dacă nu avem aceşti bani.

Avem ca supapă creşterea colectării, diminuarea evaziunii fiscale, dar nimeni nu poate spune că aceasta este o sursă care ne poate asigura tot necesarul de bani. Nu vom elimina evaziunea fiscală în domeniul comercial şi munca la negru, Trebuie să mizăm pe lucruri palpabile. NU vorbesc cu nicio plăcere despre austeritate, înţeleg că oamenii trăiesc greu, dar dacă nu vom fi solidari cu situaţia ţării, condamnăm în continuare România la neutilizarea banilor europeni.

Dacă nu angrenăm minim 2 miliarde de euro anul viitor, se trece la o redeucere a sumelor alocate României şi atunci pierdem tot.

Din punct de vedere economic, momentul cel mai dificil a trecut, dar abia acum se proiectează efectele sociale care vor ajunge la maximum de rezonanţă în lunile de iarnă. Începe redresarea vieţii sociale.

1,5 mld din cei 5,7 mld pe care îi împrumutăm trebuie să nu-i ducem pe toţi la consum.

Banii europeni nu vin în orice condiţii, nicio comisie europeană nu îţi va aproba finanţarea unei autostrăzi până când nu ai terenuri. UE nu îţi dă decât 10% la autostrăzi pentru şantier, nu vin nişte bani înainte pe care să-i cheltuim.

Să nu mă credeţi un om cinic, mi-am asumat responsabilitatea de a vorbi despre ce trebuie să facem din punct de vedere a austerităţii. Nu pot să sacrific România, deşi înţeleg foarte bine prin ce trece fiecare om căruia i s-au redus salariile, pensia etc.

Am dus toată resursa financiară în a cumpăra voturi. În timpul lui Tăriceanu s-au dat 48 de acte normative pentru introducere de sporuri. Este imposibil.

Când un stat cheltuieşte 46% din veniturile bugetului - sociale , iar 31% sunt pentru salariile din sectorul public. 76% din tot ce colectează bugetul de stat se duce în aceste două bugete. Te duci mult peste veniturile tale cu cheltuielile minime.

Despre împrumuturile României

Am depăşit limita pe care statul român o putea suporta, iar acum plătim factura. Nu putem să împrumutăm bani ca să-i consumăm. Eu propun românilor ca din banii pe care-i împrumutăm anul viitor, un sfert să-i lăsăm şi pentru investiţii.

Vom avea în continuare acord cu FMI. În momentul de faţă România are soluţia responsabilitatea oamenilor politici şi recâştigarea credibilităţii. România şi-a pierdut credibilitatea în ochii finanţelor internaţionale. Să rămânem în acord cu fondul ca un garant alături de guvern că se va face echilibrul în finanţele României.

Au fost lucruri iresponsabile pe care acum le plătim. Nu îmi place că trebuie să vorbesc despre ele şi despre austeritate. Dar nu are cine o face altcineva. Eu trebuie să-mi asum acest lucru.

Putem lua banii de la Fond, de la UE sau de pe piaţa liberă. Cel mai avantajos ar fi să-i luăm prin UE pentru că-i luăm la dobânzi mult mai mici. Ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate şi să găsim o formulă de la structuri care finanţează guverne nu de pe piaţa liberă. România ar avea nevoie ca pe cei 5.7 miliarde să-i împrumute în condiţii de termen mediu, nu rambursare imediată. Dar va trebui ca şi partenerii să fie de acord cu modul de finanţare. Cu fondul nu va fi un acord de finanţare, ci un acord de precauţie.

În principal acesta va fi deficitul , de 5,7 miliarde de euro, dar nu este destul. România plăteşte dobânzi cam 5% din venitul bugetului de stat ceea ce este rezonabil. Trebuie să facem împrumuturi pe termen mediu şi lung, nu pe termen scurt.

Despre remanierea miniştrilor

Suntem o ţară cu resurse limitate care are nevoie să se şi dezvolte, nu numai să consume.

Mie, în politică, nu îmi pare rău de nimic. Nu poţi să rămâi într-o contemplaţie a ceea ce s-a întâmplat, te duci înainte. Eu cred că înlocuirile au fost făcute bine. Atâta timp cât niciunul nu avea niciun dosar penal neînchis.

Mi-a plăcut în interiorul PD-L dezbaterea care a fost pentru a ajunge la o soluţie. Mi-a plăcut foarte mult că oamenii şi-au spus punctul de vedere deschis.

Nu resping ideea că un nou premier ar fi putut fi o soluţie.

Şi domnul Ponta şi domnul Antonescu sunt imaturi, nu înţeleg situaţia României. Ea a fost confirmată şi de măsurile pe care le-au anunţat. Par a nu avea nicio remuşcare că deprecierea situaţiei bugetului de stat a României a fost când PNL era singur la guvernare , şantajaţi de PSD. Atunci au aruncat cu banii în toate părţile.

Politic aş fi avut şi alte posibilităţi decât actuala coaliţie, poate mai consistente, dar nu poţi să fii responsabil şi să aduci la guvernare care spun că nu ne trebuie acordul cu fondul etc. Sunt lucruri care arată că nu înţeleg situaţia ţării lor, deşi vor să vină la guvernare. Trebuia să discut cu ei şi un program, care este medicamentul pentru România.

Deficitul din 2009 a fost consumat tot pe aparatul de stat şi cheltuieli oficiale. Oricine se uită pe bugetul de anul acesta va crede că s-au dus în consum.

Maximul economic al crizei a trecut, dar urmează cel social.

Intorducerea TVA nu cred că nu va avea efecte în diminuarea creşterii economice. În trimestrul doi am obţinut un semn pozitiv după un an şi trei luni.

Trecem pe creştere economică începând cu anul 2011. Nicio creştere economică sub 2% nu absoarbe forţă de muncă.

Anul 2011 va fi anul ieşirii noastre certe din criza economică, dar vom avea efectele sociale din această iarnă, decembrie, ianuarie, februarie, martie.

Despre expulzarea ţiganilor din Franţa

A fost mare greşeală când s-a schimbat denumirea din ţigan în rrom. La mulţi dintre cetăţenii europeni este o confuzie, dacă "romi" înseamnă România sau este o etnie.

România susţine această entie să fie tratată conform standardelor europene, nu putem fi de acord cu acţiunea guvernului francez. Am intrat în UE cu bunele şi relele ei. Am cumpărat din UE de la lapte, la cele mai scumpe maşini. sunte o piaţă bună. Dar am intrat şi cu cetăţenii ei, dar minoritatea ţiganilor este o minoritate despre care toţi europenii ne spuneau "integraţi-o!". Acum, este şi responsabilitatea lor.

Premierul are un proiect pe care să-l prezinte oficialilor francezi. Nu guvernele sunt primele responsabile, ci fiecare cetăţean. Guvernele au responsabilitatea de a crea condiţii ca în familiile de ţigani nomazi şi copiii să înveţe. Să-i trimită la şcoală şi nu la cerşit. Responsabilitatea majoră este a familiilor.

În România, ţiganii au locuri rezervate în şcoli, în licee, în facultăţi. Sunt ţigani şi ţigani. Unii dintre ei s-au integrat, au acceptat un loc de muncă etc.
Discutăm despre romii nomazi, nu toţi ţiganii sunt nomazi, iar pentru ei trebuie să folosim alte soluţii decât cele care au funcţionat cu alte categorii de ţigani

Despre clanurile mafiote

Problema clanurilor locle a fost în CSAT. Atunci s-a stabilit declanşarea unei campanii de spargere a acestor clanuri şi de aducere a lor în faţa legii. Clanurile nu există de acum, ele sunt dinainte de revoluţie, au fost tolerate de statul comunism, dar înainte de Revoluţie făceau trafic cu ţigări Kent şi cu blugi, acum fac trafic cu stupefiante, trafic de carne vie, circulă în toată Europa şi duc fete pentru sex, acţiunea lor socială este infinit mai rea, afectează mai rău societatea decât înainte când erau tolerate.

Libertatea de după revoluţie le-au făcut mai nocive. Am convingerea că instituţiile statului vor discuta acestă bătălie, dar cele periculoase nu vor scăpa indiferent care sunt costurile. Trebuie întărită autoritatea poliţistului.

Trebuie să le dăm dreptul poliţiştilor dreptul să se apere atâta timp cât le-am cerut să distrugă aceste clanuri. Au nevoie de mai multă autonomie. Dacă un poliţist scoate un pistol din toc, e chemat a doua zi la procuror să dea declaraţii.

Voi cere Guvernului şi parlamentului măsuri de întărire a drepturilor de acţiune a poliţiştilor în lupta cu clanurile mafiote.

Bătăllia e declanşată de vreo trei ani cu clanurile, trebuie să le dăm instituţiilor statului uneltele cu care să-i învingă pe mafioţi şi nu invers.

Anul 2011 va fi un an de creştere economică, cât de mare va fi , depinde de noi , dacă atragem resurse de la Uniunea Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite