„L-am votat că l-am văzut la «Ştiri»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi electori din mediul rural au votat cu cei pe care îi „ştiau” de la televizor. Oltenii au preferat să voteze cu social- democraţii, muntenii cu dreapta, în timp ce Dobrogea este dominată tot de stânga.

„Maică, noi pe ce să punem ştampila? Pe buchet?”, l-a întrebat o bătrână din Dăbuleni pe Mircea Geoană în ziua alegerilor.

La câteva zile de la alegeri, femeile din sat nu ştiu exact cine este pesedistul, însă ştiu că e oltean de-al lor şi, mai mult, l-au văzut de atâtea ori la „Jurnal“. „Îl ştiu, maică, cum să nu-l ştiu? Îl dau la ştiri aproape în fiecare zi.

A fost şi pe aici şi ne-au zis ăi mai tineri să votăm cu pesedeu`, să punem ştampila pe uninominal la buchet!”, a spus tanti Leana din Dăbuleni.

Tot de la ştiri este cunoscut şi proaspătul deputat de Prahova, Adrian Năstase. Chiar dacă notorietatea printre alegători şi-a atras-o cu dosarul ”Mătuşa Tamara”, oamenii nu mai sunt impresionaţi de declaraţiile date din faţa DNA. „Au furat toţi! Năstase şi-a pus termopane la case.

Ei şi? Nu toţi şi-au pus?”, spune Iulian din Mizil, care recunoaşte că a votat cu Năstase. „Îl aşteptăm acum să ne rezolve problema locurilor de muncă”, a mai adăugat bărbatul. Adrian Năstase a obţinut 13.717 voturi din totalul celor 22.488 valabil exprimate, în oraşul Mizil.

“Ăştia bătrâni să mai plece!”

Al doilea mandat de parlamentar de Prahova, câştigat în primul rând pentru notorietate, a fost cel al candidatului PDL, Roberta Anastase. Ea a obţinut 11.355 de voturi din 21.196 valabil exprimate in Colegiul 11 din Ploieşti, pentru care a candidat tot la Camera Deputaţilor. “Este un om tânăr, foarte cald, citit care ştie ce face. E bine ca ăştia bătrâni să mai plece”.

Notorietatea nu i-a adus mandatul lui Leu

Circa 24 de mii de hunedoreni i-au asigurat liberalului Dan Radu Ruşanu un loc în viitorul legislativ al României.

Vicepreşedintele PNL a reuşit să obţină acest procent din voturile hunedorenilor candidând în colegiul Deva, Hunedoara, Călan, Haţeg, şi s-a clasat pe primul loc într-un top al candidaţilor din judeţul Hunedoara ca număr de voturi.

Chiar şi aşa a obţinut mandatul de senator abia după redistribuire. Nici campionul mondial la box, Mihai Leu (PSD+PC), nu a reuşit să acceadă în Parlament, deşi a adunat circa 23 de mii de voturi, candidând în acelaşi colegiu cu liberalul Ruşanu.

Chiar dacă se bucură de popularitate în rândul hunedorenilor, fostul sportiv a pierdut postul de senator de Hunedoara în urma redistribuirii.

Monica Iacob Ridzi (PDL) a reuşit în Valea Jiului să-şi asigure mandatul încă din primul tur. Ridzi care deţinea funcţia de europarlamentar le-a cerut ortacilor sprijinul pentru a susţine un proiect de dezvoltare a staţiunii turistice Parâng.

Acesta ar urma să asigure o alternativă la minerit şi să creeze locuri de muncă pentru miile de disponibilizaţi.

Top cinci parlamentari care au obţinut cele mai multe procente

Muntenia

1. Daniel Chiriţoiu (PNL), deputat de Giurgiu  – 64,7%

2. Adrian Năstase (PSD+PC), deputat de Prahova – 60,9%

3. Bogdan Cantaragiu (PDL), deputat de Dâmboviţa – 60,2%

4. Iulian Vladu (PDL), deputat de Dâmboviţa – 58,2%

5. Ion Stan (PSD+PC), deputat de Dâmboviţa – 57,9%

Oltenia

1.  Marin Almăjanu (PNL), deputat de Teleorman - 73,3%

2.  Claudiu Manda (PSD+PC), deputat de Dolj - 65,3%

3.  Mircea Geoană (PSD+PC), senator de Dolj - 64,2%

4.  Valeriu Zgonea (PSD+PC), deputat de Dolj - 63,7

5.  Robert Negoiţă (PSD+PC), deputat de Teleorman - 63,5%

Dobrogea

1. Alexandru Mazăre (PSD+PC), senator de Constanţa - 59,8%

2. Manuela Mitrea (PSD+PC), deputat de Constanţa  - 59,5%

3. Mihai Tudose (PSD+PC), deputat de Brăila - 58,9%

4. Ileana Dumitrache (PSD+PC), deputat de Constanţa - 57,9%

5. Eduard Martin (PSD+PC), deputat de Constanţa - 54,7%

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite