Fostul comandant sârb Predrag Kujundzic, acuzat de crime împotriva umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul comandant sârb Predrag Kujundzic, acuzat de crime împotriva umanităţii
Fostul comandant sârb Predrag Kujundzic, acuzat de crime împotriva umanităţii

Fostul comandant sârb Predrag Kujundzic a fost acuzat vineri de crime împotriva umanităţii - incluzând şi viol - de către tribunalul bosniac, fiind condamnat la 22 de ani de închisoare.

Citiţi şi:


Judecătorul Saban Maksumic a afirmat că tribunalul l-a găsit vinovat pe Kujundzic, în vârstă de 48 de ani, de "comiterea şi constrângerea la sclavie sexuală, viol, privarea de libertate fizică, persecutarea civililor şi de alte acte inumane".

Predrag Kujundzic a fost comandantul unităţii Predini Vukovi (Lupii lui Predo) a armatei sârbo-bosniace care a activat în nordul oraşului Doboj în timpul războiului din 1992-1995.

"Conducând unitatea Lupii lui Predo, el a luat parte la tratamentele inumane aplicate celor 50 de bosniaci musulmani şi civili croaţi care au fost reţinuţi împotriva voinţei lor şi folosiţi ca scuturi umane în timpul luptelor, iar 17 dintre ei au fost ucişi", a spus judecătorul.

Maksumic a afirmat că, în iunie 1992, Kujundzic s-a dus la casa unei femei, înarmat şi acompaniat de alţi 5 membri ai unităţii sale, unde au violat-o pe fiica minoră a femeii şi a incitat alţi soldaţi să o violeze pe mamă.

"După ce Kujundzic a violat-o pe minoră, a ameninţat-o că trebuie să-i îndeplinească orice dorinţă are, altfel le va ucide pe mama şi pe sora sa mai mică", a completat judecătorul.

Predrag Kujundzic i-a ordonat fetei să poarte un lanţ cu o cruce mare la gât şi o uniformă a armatei sârbe. A forţat-o să poarte o beretă roşie şi să-şi schimbe numele dintr-unul musulman într-unul sârb fără acordul părinţilor ei, a mai spus Maksumic.

Judecătorul l-a achitat pe Kujundzic de alte acuzaţii legate de tratamente inumane aplicate unor prizonieri dintr-o tabără de deţinuţi.

Tribunalul bosniac pentru crime de război a fost instaurat în 2005 pentru a prelua procesele de la tribunalul Naţiunilor Unite privind crimele de război din fosta Iugoslavie şi a încerca să găsească vinovaţii pentru războiul bosniac în care au pierit aproape 100.000 de vieţi şi a dus la 2,2 milioane de refugiaţi.

Radovan Karadzic, "comandantul suprem" al epurării etnice

Procesul liderului sârbilor din Bosnia,.Radovan Karadzic, în vârstă de 64 de ani, s-a deschis la Haga în această săptămână, procurorii acuzându-l că a dus o campanie de genocid împotriva musulmanilor bosniaci în timpul anilor de război 1992-1995, riscând astfel închisoarea pe viaţă.


Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia a fost arestat în iulie 2008 la Belgrad, după 13 ani de clandestinitate şi îndelungate căutări. Radovan Karadzici trebuie să dea socoteală pentru rolul său în asedierea Sarajevo de către forţele sârbe din Bosnia, în cursul căreia 10.000 de persoane au murit între 1992 şi 1995, şi în masacrarea a peste 7.000 de musulmani la Srebreniţa, în estul Bosniei, în iulie 1995.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite