Kovesi face praf dosarul "Iliescu - 13 iunie 1990"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Procurorul general a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu. Procurorul general al României, Laura Kovesi, a avut ieri prima declaraţie publică legată

>> Procurorul general a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu.

Procurorul general al României, Laura Kovesi, a avut ieri prima declaraţie publică legată de o soluţie dată de subalternii săi, în care reclamă grave erori de procedură.

Ea a anunţat că a infirmat punerea sub învinuire a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul privind evenimentele de la Universitate din 13 iunie 1990, când patru persoane au fost ucise.

Procurorul general a arătat că nu este dispus să acopere erori în activitatea procurorilor, lăsând să se înţeleagă că acest dosar nu este singurul din categoria cauzelor "grele" în care procedurile au fost greşite. "Hotărârile dispuse în ultimul timp de instanţele de judecată în dosarele mari au indus ideea că procurorii întocmesc acte de urmărire penală lipsite de rigurozitatea necesară. Nu sunt dispusă niciun moment să acopăr erori în activitatea procurorilor.

Vreau să spun adevărul indiferent dacă acest lucru ne poate aduce prejudicii de imagine sau nu", a declarat Kovesi. Procurorul general a cerut efectuarea unui control de fond la Secţia Parchetelor Militare.

Învinuit cu încălcarea procedurilor

Procurorul general l-a acuzat pe magistratul Dan Voinea că nu avea calitatea procesuală să facă urmărirea penală, subliniind că Ion Iliescu nu a fost audiat nici ca învinuit şi nici în altă calitate, astfel că dosarul nu conţine niciun fel de declaraţii ale sale. Declaraţiile Codruţei Kovesi sunt practic un semnal că "joaca" de-a justiţia nu mai poate continua.

Surprinzător este însă că, nu cu mult timp în urmă, procurorul general i-a adresat rugămintea lui Voinea de a trece în civil pentru a continua dosarele la care lucra, iar acum Kovesi îl acuză pe acesta că a încălcat grosolan actele de procedură penală. Dan Voinea a refuzat însă, iar dosarul a ajuns la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a statuat că procurorii militari nu au competenţa de a cerceta civili.

Declaraţii contradictorii

"Procurorul Dan Voinea era incompatibil să efectueze acte de urmărire penală în acest dosar, întrucât iniţial dumnealui a fost cel care a sesizat instanţa de judecată şi a făcut cercetările iniţiale în acest caz. Dosarul a fost restituit pentru refacerea urmăririi penale, motiv pentru care din acel moment procurorul Dan Voinea era incompatibil să mai facă acte de urmărire penală", a spus procurorul general, deşi de la preluarea mandatului de procuror general, în octombrie 2006, Kovesi a exprimat public ca dosarul să fie continuat de Dan Voinea.

Ion Iliescu nu scapă însă de dosare sau învinuiri, procurorul general precizând că nu este vorba de o clasare a dosarului. De altfel, Iliescu este citat săptămâna viitoare la audieri.

Dan Voinea: Iliescu a tergiversat dosarul

Generalul Dan Voinea susţine că nu a încălcat legea şi cel care a tergiversat dosarul Mineriadei este chiar Ion Iliescu. "Dacă nu vrea să dea declaraţii, legea nu-l obligă, el poate să spună că nu vrea să dea declaraţii, dar nici nu a spus clar că nu vrea...

L-am citat de cinci ori şi de fiecare dată venea cu avocaţii şi acolo găseau motive să nu dea declaraţii, s-au tot eschivat până când a venit decizia Curţii Constituţionale şi mi-au luat dosarul", declară procurorul. Dan Voinea este procuror militar din anul 1982, iar în 1988 a fost numit procuror inspector la Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General. În 1997, el a fost promovat procuror-şef al SPM, funcţie pe care a ocupat-o până în 2001.

Dosare ţinute în sertar

Potrivit inspecţiei CSM, care a demarat un control în vara anului 2007 la Secţia Parchetelor Militare, au fost găsite mai multe cauze mai vechi de şase luni de la învinuire:
97/P/1990 - Dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, urmărirea penală fusese începută în decembrie 2004
75/P/1998 - Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, urmărire penală începută în iunie 2005
187/P/ 1997 - Dosarul Pleşiţă - Carlos "Şacalul", urmărire penală începută în noiembrie 1998

Cauze mai vechi de un an de la sesizare

17/P/2004 - sesizare a MISA împotriva mai multor ofiţeri din Jandarmerie
62/P/2005 - sesizare de abuz în serviciu împotriva generalului Cornel Vaida
2/P/2006 - plângere împotriva procurorului militar Vasile Doană
5/P/2006 - plângere împotriva personalului de la Secţia Pensii Militare
21/P/2006 - sesizare de abuz în serviciu privind pe generalul-maior Vladimir Secară
25/P/2006 - sesizare de abuz în serviciu privind pe generalul Septimiu Caceu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite