Kovesi le-a spus tinerilor magistraţi că o să primească 1000 de dosare penale drept cadou de început

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care au fost admişi în magistratură vor fi aşteptaţi în parchete cu câte 1000 de dosare penale drept cadou de început de activitate, a declarat astăzi procurorul general, Laura Kovesi, adăugând că cel mai important este că pot alege între a apăra cetăţeanul sau a răstălmăci legea.

"Mă bucur că aţi fost admişi în magistratură, mai ales că urmează să ocupaţi nişte posturi care multă vreme nu au fost ocupate şi se bucură şi colegii de la unităţile de parchet la care aţi fost repartizaţi şi care ne-au promis că o să vă întâmpine aşa cum se cuvine şi care au  un cadou de început de activitate, o să primiţi în jur de 1000 de dosare penale. Vă apreciez curajul şi determinarea de a lucra în acest sitem, sper să vi-l păstraţi la fel şi vă doresc să vă faceţi meseria cu pasiune nu cu patimă", le-a spus Kovesi tinerilor magistraţi, cu ocazia ceremoniei dedicate intrării acestora în magistratură, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Procurorul general le-a vorbit magistraţilor despre criza de personal din Ministerul Public, spunându-le că există în continuare unităţi de parchet care lucrează cu un singur procuror sau doi ori altele în care sunt trei procurori pe o schemă de 14. "Aceştia sunt nevoiţi să gestioneze mii de dosare, să participe în şedinţe de judecată şi să îndeplinească şi alte atribuţii. Acesta este mediul în care intraţi. Intraţi într-un sistem în care statul nostru este foarte mult discutat, încrederea opiniei publice e din ce în ce mai redusă, resursele amteriale şi umane sunt tot mai puţine, în schimb volumul de dosare este mult mai mare", le-a transmis Laura Kovesi, citată de NewsIn.

Kovesi le-a mai vorbit tinerilor magistraţi despre independenţă şi responsabilitate şi despre posibilitate de a alege între a fi în sprijinul cetăţenilor prin aplicarea corectă a legii sau a o interpreta greşit. "Vreau să vă spun că mulţi dintre noi, dintre magistraţi, vorbim despre independenţă şi uităm să vorbim de responsabilitate. Independenţa nu înseamnă că poţi beneficia de un permis prin care tu să încalci legea, să faci ce vrei şi cum vrei. Independenţa înseamnă obligaţia de a lua decizii corecte, rapide şi legale. Dacă vom reuşi să facem acest lucru, nu va mai trebui să cerem nimănui să ne respecte independenţa, vom fi independenţi... Azi aţi primit cel mai mare dar, de a alege. De a alege să aduceţi beneficii societăţii apărând cetăţeanul prin aplicare corectă şi rapidă a legii sau puteţi alege să ratalmăciţi legea, să interpretaţi cum doriţi sau să ignoraţi, astfel că ea va deveni doar un document de sertar demodat sau irelevant", este de părere Laura Codruţa Kovesi, care a adăugat că tinerii magistraţi au şansa să schimbe lucrurile care nu merg din sistem şi să ridice calitatea actului de justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite