Macedonia: Acord cu Kosovo în privinţa delimitării frontierei lor bilaterale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macedonia: Acord cu Kosovo în privinţa delimitării frontierei lor bilaterale
Macedonia: Acord cu Kosovo în privinţa delimitării frontierei lor bilaterale

Macedonia şi Kosovo au decis să stabilească relaţii diplomatice complete, în urma unui acord de delimitare a frontierei lor bilaterale, a anunţat duminică Ministerul macedonean de Externe citat de AFP.

În prezent, Skopje şi Priştina au relaţii la nivel de însărcinaţi cu afaceri. Documentul pentru stabilirea de relaţii complete, la nivel de ambasadori, a fost semnat sâmbătă seara la Skopje, de ministrul macedonean de externe Antonio Milosoki, şi câteva ore mai târziu la Priştina, de omologul său kosovar Skender Hiseni, a precizat ministerul macedonean într-un comunicat.

Skopje şi Priştina "pledează pentru o consolidare a relaţiilor de prietenie, pe baza respectării comune a suveranităţii naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale", potrivit ministerului macedonean.

Macedonia şi Kosovo au ajuns vineri la un acord privind delimitarea frontierei lor bilaterale, care a fost ratificat sâmbătă de parlamente.

Ministerul macedonean de Externe a salutat faptul că Priştina a recunoscut în acest document numele constituţional de Republica Macedonia, contestat de Grecia. Atena blochează din 1991 recunoaşterea internaţională a Macedoniei sub acest nume, considerând că aparţine exclusiv patrimoniului său istoric naţional.

Macedonia a recunoscut independenţa Kosovo în octombrie 2008, la câteva luni după proclamare. Dar a refuzat să stabilească relaţii diplomatice la nivel de ambasadori înainte de încheierea unui acord de delimitare a frontierei comune.

Ministrul sârb de externe, Vuk Jeremici, a condamnat vehement acordul încheiat între Macedonia şi Kosovo, avertizând că acesta va avea consecinţe. "Credem că este o decizie deplorabilă", a spus el, citat de agenţia Beta. Acest acord ar putea compromite din nou relaţiile dintre Belgrad şi Skopje, în condiţiile în care acestea începeau să se îmbunătăţească, a adăugat el.

Relaţiile dintre Serbia şi Macedonia au traversat o perioadă tensionată în toamna anului 2008, după ce Skopje a recunoscut independenţa Priştinei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite