Kim Jong-Il, din nou pe ducă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-Il, din nou pe ducă?
Kim Jong-Il, din nou pe ducă?

Liderul de la Phenian ar fi bolnav de cancer la pancreas, susţine un post de televiziune sud-coreean. YTN, televiziunea care a afirmat, ieri, că liderul nord-coreean suferă de cancer, a avansat şi „speranţa de viaţă“ a acestuia: nu mai mult de cinci ani.

Mai citeşte şi:
Dorin Chioţea: "În Coreea de Nord nu ai voie să mergi în alt oraş şi celularele sunt interzise"

Fiul cel mic al lui Kim Jong-il s-a întâlnit cu Hu Jintao în calitate de succesor desemnat
O navă nord-coreeană, monitorizată de marina militară americană

Ziariştii de la YTN citează în sprijinul noii ipoteze privind starea sănătăţii liderului de la Phenian, surse ale serviciilor secrete sud-coreene şi americane.

Potrivit acestora, Kim Jong-il ar fi fost diagnosticat cu cancer la pancreas încă din august anul trecut, când „numărul unu” nord-coreean ar fi suferit şi un atac cerebral. Televiziunea amintită citează şi surse medicale din Beijing, care au declarat că liderul nord-coreean nu mai are de trăit decât cel mult cinci ani, având în vedere rata ridicată a mortalităţii la acest tip de cancer, precum şi vîrsta înaintată a lui Kim (67 de ani).

Primele informaţii desprea noua maladie a lui Kim au apărut însă la un post de televiziune din Japonia, în urmă cu câteva zile.

Reţeaua tv niponă a transmis ştirea că „iubitul conducător” ar suferi de o boală de pancreas şi că se odihneşte la vila sa din Wonsan, în sud-estul Coreei de Nord, unde urmează un tratament prescris de o echipă de specialişti. Săptămâna trecută, televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat un material în care Kim Jong-Il apare la o ceremonie dedicată memoriei tătălui său, Kim Il-sung, schiopătând şi cu faimosa coafură „tapată” mult redusă.

Chestionat asupra acestei apariţii în care Kim este vizibil suferind, ministrul sud-coreean al Reunificării a declarat că nu deţine nicio informaţie în legătură cu subiectul.

Starea sănătăţii liderului nord-coreean se află de mai multă vreme în centrul atenţiei internaţionale, cu atît mai mult cu cât Kim nu a făcut încă niciun anunţ oficial privind numele succesorului său la cârma regimului de la Phenian.

Cine va prelua frâiele puterii la Phenian

Relaţiile Coreii de Nord cu restul lumii au suferit o deteriorare accelerată în ultimele luni din cauza programului nuclear, la care Phenianul nu vrea să renunţe şi a multiplicării testelor cu rachete. În acest context, pentru comunitatea internaţională a devenit o prioritatea urmărirea evoluţiilor politice din nordul peninsulei, influenţate şi de starea sănătăţii lui Kim Jong-il.  Deocamdată, el nu şi-a desemnat oficial succesorul, dar serviciile de informaţii sud-coreene, cele mai informate în privinţa situaţiei din nord, susţin că „moştenitorul” este cel mai tânăr dintre fii săi, Jong-un, în vârstă de 26 de ani.

Kim mai are doi băieţi, Jong-nam, 38 de ani, şi Jong-chul, 28 de ani. Mult timp considerat preferatul tatălui său, Jong-nam s-a compromis, implicându-se în mai multe scandaluri, ce au culminat cu momentul expulzării sale din Japonia, în 2001. Atunci, Jong-nam a încercat să intre în această ţară cu un paşaport dominican fals.  Jong-nam provine din prima căsătorie a liderului nord-coreean cu actriţa Sung Hae-Rim.

Aceasta a murit în 2002, la Moscova, în urma unei maladii misterioase. Ceilalţi doi fii provin din mariajul lui Kim cu fosta dansatoare KoYong-Hui, o fostă dansatoare. Şi această a doua soţie a liderului de la Phenian a murit în 2004, în urma unui cancer pulmonar.  Actuala soţie a liderului nord-coreean, Kim Ok, este o fostă căntăreaţă, devenită ulterior secretara sa. 

Lupta pentru putere

Potrivit serviciilor secrete sud-coreene, în afara studiilor civile, băieţii mai mari au beneficiat de pregătire militară, desfăşurată în secret, în cadrul Universităţii Kim Il-sung.  Aparent, scopul acestor studii ar fi fost pregătirea succesiunii tatălui lor. 

Desemnarea, încă neoficială, a lui Jong-un ca „moştenitor” a dat peste cap unele calcule în cercurile puterii de la Phenian, susţin serviciile de informaţii sud-coreene. Astfel, susţin acestea, după dispariţia lui Kim Jong-il, la Phenian s-ar putea declanşa lupta pentru putere între trei facţiuni. Prima facţiune i-ar putea susţine pe Jong-nam, a doua s-ar putea ralia „juniorului”, dar există şi o a treia care ar miza pe cea de-a treia soţie a „iubitului conducător”, Kim Ok.

„Prinţul“  Jong-un

Ce mai tânăr fiu, Jong-un, este şi cel mai puţin cunoscut dintre băieţii liderului nord-coreean. Singurele referiri la acesta apar în cartea de memorii a bucătarului japonez al lui Kim Jong-il, una  dintre puţinele şi valoroasele surse de informaţii pe care se bazează serviciile secrete de la Seul şi Washington în efortul de a reuni un dosar despre Jong-un.

„Când prinţul Jong-un a dat mâna cu mine m-a fixat cu o privire vicleană”, a descris fostul bucătar prima întâlnire cu băiatul de 7 ani la vremea aceea, îmbrăcat în uniformă militară şi cunoscut drept „prinţul” printre asistenţii tatălui său. „Este un tânăr carismatic, autoritar, perspicace din punct de vedere politic, precoce şi ambiţios’’, a afirmat şi Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong de lângă Seul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite