Încălzirea globală: Se topesc zăpezile de pe Kilimanjaro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălzirea globală: Se topesc zăpezile de pe Kilimanjaro
Încălzirea globală: Se topesc zăpezile de pe Kilimanjaro

Din cauza procesului de încălzire globală, legendarele zăpezi eterne de pe vârful Kilimanjaro, acoperişul Africii, ar putea deveni o simplă amintire, acestea topindu-se accelerat, potrivit unor noi măsurători ale căror rezultate au fost făcute publice luni, informează AFP.

Circa 85% din calota glaciară, care acopera masivul Kilimandjaro în anul 1912, a dispărut complet până în 2007. Mai mult, conform măsurătorilor, aproximativ 26% din gheaţa care se mai găsea în 2000 pe acest vârf vulcanic, a dispărut până în 2007.

Citiţi şi:


Studiul este primul care calculează volumul de gheaţă pierdut de gheţarii de pe Kilimandjaro
, după anul 2000, precizează Lonnie Thompson, profesor de ştiinţe ale Pământului la Universitatea de Stat din Ohio (nord), unul dintre principalii co-autori ai acestei comunicări ştiinţifice publicată în ultimul număr al Analelor Academiei americane de Ştiinţe (PNAS).

  • Gheţarii de pe Kilimanjaro, pe flancul nordic şi pe cel sudic, aveau o grosime mai mică cu 1,9 - 5,1 m în 2007 comparativ cu grosimea din 2000.


Gheţarul Furtwängler, aflat în apropiere de vârful Kibo, punctul maxim al masivului Kilimanjaro ce măsoară 5.891,8 metri, şi-a pierdut 50% din grosimea patului de gheaţă între anii 2000 şi 2009.

În urma analizelor de mostre de gheaţă prelevate de la diferite adâncimi din corpul gheţarilor, s-a constatat că zăpezile ce acopereau masivul muntos aflat la frontiera dintre Tanzania şi Kenya nu au mai trecut printr-un astfel de fenomen de topire constantă şi accentuată în ultimii 11.700 de ani.

  • De-a lungul celor 300 de ani de secetă ce s-au abătut asupra Africii în urmă cu 4.200 de ani, nu a fost găsit nici un indiciu cu privire la o topire accentuată a gheţarilor de pe masivul Kilimanjaro.


Dispariţia gheţarilor din anumite lanţurie muntoase, aşa cum este Kilimandjaro, va afecta grav milioane de persoane din ţările sărace, oameni care sunt dependenţi de izvoarele care pornesc din aceşti gheţari pentru apă potabilă şi pentru a-şi iriga culturile.

Cercetătorii americani susţin că topirea accelerată a gheţarilor şi zăpezilor din zonele montane din întreaga lume reprezintă probabil cea mai clară dovadă a creşterii temperaturilor globale.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite