Un nou serviciu de informaţii în Iran, controlat de ayatollahul Khamenei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghidul suprem al Revoluţiei islamice, ayatollahul Ali Khamenei, a creat un nou serviciu de informaţii în Iran, cu misiunea de a împiedica orice nouă manifestaţie a opoziţiei de felul celor care au urmat alegerilor prezidenţiale din 12 iunie, informează Reuters.

Această nouă structură, responsabilă de informaţii şi de securitatea internă, a fost denumită "Organizaţia de informaţii a corpului Gardienii revoluţiei islamice" şi este o prelungire a aşa-numiţilor pasdarani, braţul înarmat şi ideologic al regimului, subordonat direct Ghidului, estimează Consiliul naţional al rezistenţei iraniene (CNRI, opoziţia în exil).

Potrivit CNRI, al cărui sediu este la Paris, această decizie constituie cea mai importantă reformă a serviciilor de informaţii iraniene după moartea ayatollahului Ruhollah Khomeini în 1989. Ea reflectă alarmarea regimului în faţa amplorii manifestaţiilor de stradă care au izbucnit după contestata realegere a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Autorităţile iraniene nu au comentat pentru moment anunţul CNRI, dar presa de la Teheran a evocat transferul fostului comandant al miliţiei islamice Bassidji Hossein Taeb în corpul Gardienilor revoluţiei. Taeb a avut în trecut responsabilităţi în domeniul informaţiilor, aminteşte ziarul Ebtekar, fără să precizeze noua sa funcţie.

Noul serviciu - potrivit CNRI - ar fi fost iniţiat în luna iunie, la puţin timp după scrutinul prezidenţial, dar şi-a început funcţionarea efectiv în octombrie.

Pentru analista Maryam Rajavi, crearea noului serviciu ar reprezenta nevoia ayatollahului Khamenei de a controla aparatul de securitate şi de infomaţii pentru a-l face eficient.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite