Karzai, obligat la al doilea tur de scrutin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karzai, obligat la al doilea tur de scrutin?
Karzai, obligat la al doilea tur de scrutin?

Comisia susţinută de ONU, care anchetează reclamaţiile de fraudare a alegerilor prezidenţiale din Afganistan, apreciază la 47% procentul voturilor obţinute de actualul preşedinte, Hamid Karzai, ceea ce ar obliga la organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, scrie „Washington Post“, citând un oficial american sub protecţia anonimatului.

Citiţi şi:


Rezultatele oficiale ale primei runde a alegerilor ar putea fi anunţate astăzi, a precizat oficialul. Dacă niciunul din candidaţi nu obţine jumătate plus unu din voturi, este necesară organizarea celui de-al dolea tur de scrutin.

Conform rezultatelor preliminare, Hamid Karzai ar fi obţinut 54,6% din sufragii din primul tur de scrutin desfăşurat la 20 august, faţă de 27,8 procente ale principalului său rival, fostul ministru de externe Abdullah Abdullah.Ambasadorul afgan în SUA, Tayeb Jawad, a apreciat, şi el, drept „probabilă“ organizarea celui de-al doilea tur. Este prima dată când un apropiat al preşedintelui Karzai evocă oficial o asemenea ipoteză, notează AFP.

Un sfert din voturi - suspecte

O sursă americană în Afganistan a declarat pentru Washington Post că buletinele de vot cu numele celor doi candidaţi au fost deja transmise misiunii ONU la Kabul.

Observatori ai UE au apreciat drept „suspecte“ un sfert din buletinele de vot, respectiv 1,5 milioane, din care de 1,1 milioane ar fi profitat Karzai, iar de 300.000 Abdullah. Unii lideri de trib au avertizat că organizarea unui al doilea tur ar reprezenta un risc sporit pentru vieţile alegătorilor şi ale forţelor de ordine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite