Karzai, câştigător prin neprezentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hamid Karzai a fost declarat învingător în alegerilor prezidenţiale, a anunţat Comisia independentă electorală (IEC).

Comisia a decis că al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ce urma să se desfăşoare sâmbătă, nu va mai avea loc după retragerea unuia dintre cei doi candidaţi.

„Declarăm că Hamid Karzai, care a obţinut majoritatea voturilor în primul tur, şi care este singurul candidat pentru al doilea tur, este preşedintele ales al Afganistanului“, a spus liderul IEC, Azizullah Ludin. Comisia a fost forţată să ia această decizie, după ce Abdullah Abdullah, contracandidatului lui Karzai din turul al doilea, s-a retras în mod surprinzător.

„Decizia nu a fost uşoară. Este o decizie pe care am luat-o după multe consultări cu poporul din Afganistan, cu partizanii mei, cu lideri influenţi“, a declarat Abdullah. În primul tur, Karzai a obţinut 49,67% din voturi, faţă de 30,59% pentru Abdullah.

Preşedintele Karzai este tot mai criticat în ultimii ani de aliaţii săi occidentali, fiind acuzat că a instaurat un regim de democraţie „originală“. Fosta administraţie Bush, dar şi actuala administraţie Obama ar fi dorit un nou preşedinte în Afganistan, mai dedicat luptei împotriva talibanilor. Karzai a fost acuzat de mai multe organisme internaţionale, printre care şi ONU, că fraudează o mare parte din banii ajunşi în Afganistan pentru reconstrucţia ţării, după ce a fost distrusă de regimul taliban. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite