Karadzic nu poate să facă recurs la desemnarea avocatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie i-a refuzat lui Radovan Karadzic dreptul de a face recurs la desemnarea unui avocat care-l va reprezenta dacă fostul lider politic al sârbilor bosniaci va continua să-şi boicoteze procesul, relatează AFP.

Autorizarea lui Karadzic de a face apel ''ar contraveni mai degrabă procedurilor decât avansării lor'', a declarat judecătorul sud-coreean O-Gon Kwon, într-o decizie publicată luni.

Judecătorii TPI i-au impus pe 5 noiembrie un avocat lui Karadzic, care a blocat primele trei audieri ale procesului său deschis pe 26 octombrie pe motivul că apărarea sa, pe care şi-o asigură singur, nu este gata.

Avocatul, britanicul Richard Harvey, nu va fi totuşi chemat să-l reprezinte pe Karadzic la proces dacă el persistă în refuzul său de a asista la procesul său, care a fost amânat pentru 1 martie 2010.

Karadzic, 64 de ani, ceruse în scris pe 11 noiembrie autorizarea de a face apel la această decizie.

Arestat în iulie 2008 la Belgrad, după 13 ani cât a stat ascuns, Karadzic este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru că a orchestrat ''o purificare etnică'' în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

 El trebuie să răspundă îndeosebi pentru asediul împotriva oraşului Sarajevo, soldat cu 10.000 de morţi în acea perioadă, şi pentru masacrul de la Srebrenica din iulie 1995, în cursul căruia au fost executaţi peste 7.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani.

Potrivit Agerpres, el pledează ''nevinovat''.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite