Ambasadorul kazah la Londra, în solda KGB?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul kazah  la Londra, în solda KGB?
Ambasadorul kazah la Londra, în solda KGB?

Kairat Abuseitov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Kazahstanului în Marea Britanie, riscă să fie expulzat, fiind suspectat de legături cu serviciile secrete sovietice.

Mai precis, cotidianul britanic „The Daily Mirror“ susţine că diplomatul kazah a servit ca agent al KGB în perioada iunie 1988-mai 1992, având numele de cod „Delano“ şi primind câte 700 de ruble pe lună pentru serviciile aduse.

Publicaţia citează mai multe documente de arhivă datând din 1992, din care reiese că temutul serviciu secret sovietic l-ar fi racolat pe Abuseitov în 1988, pe când acesta era ministru adjunct al Afacerilor Externe.

În vârstă de 54 de ani, Kairat Abuseitov a absolvit Universitatea de Stat din Kazahstan şi şi-a luat doctoratul în Ştiinţe istorice la Universitatea de Stat din Moscova.

El dezminte acuzaţiile de spionaj, susţinând că, într-adevăr, a avut contacte periodice cu serviciul de informaţii sovietic în anii ’80 şi ’90, cu un anume maior Efimov, dar că „nu a fost niciodată agent şi nu a încasat niciun ban de la KGB“.

După dezvăluirile din presa britanică, Comisia pentru serviciile secrete şi probleme de securitate a Parlamentului de la Londra a solicitat Ministerului Afacerilor Externe declanşarea unei anchete pentru clarificarea situaţiei ambasadorului kazah.

Emoţie la Curtea regală

Suspiciunile care planează asupra lui Kairat Abuseitov ar putea avea urmări stânjenitoare asupra reputaţiei prinţului Andrew, duce de York, care ocupă şi funcţia de reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe pentru investiţii străine şi comerţ.

În calitatea sa de preşedinte de onoare al Societăţii de cooperare kazaho-britanice, el a mijlocit contactele ambasadorului kazah cu cele mai importante corporaţii britanice. Numele celor doi au mai apărut împreună în presa britanică în legătură cu unele afaceri de miliarde de dolari în domeniul petrolului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite