Guvernul olandez critică România pentru progresele prea mici din Justiţie
0
România şi Bulgaria n-au făcut eforturi destul de mari pentru a combate corupţia şi crima organizată şi administrează încă deficitar fondurile UE, consideră Ministerul olandez al Afacerilor Externe într-un răspun la raportul Comisiei Europene din 22 iulie.
Guvernul olandez va continua să facă presiuni la nivel european pentru ameliorarea situaţiei în ambele ţări. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor exista consecinţe asupra transferului de fonduri UE către cele două ţări şi asupra aderării lor la spaţiul Schengen, avertizează raportul Ministerului Afacerilor Externe, datat 28 august şi trimis către Camera Reprezentanţilor de la Haga.
Documentul intervine în condiţiile în care ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, începe miercuri o vizită de lucru de două zile la Haga, în cursul căreia va prezenta progresele făcute de România în domeniul justiţiei.
Principalele întrevederi din cadrul vizitei vor fi cele cu Maxime Verhagen, ministrul afacerilor externe olandez, Frans Timmermans, ministrul pentru afaceri europene, precum şi Knut Vollebaeck, înaltul comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE.
Olanda este recunoscută ca fiind una dintre cele mai critice ţări membre UE în privinţa stadiului reformei justiţiei şi luptei anticorupţie din România şi Bulgaria.
Riscurile României pentru lipsa de rezultate în domeniul Justiţiei
La începutul acestui an, Haga a avertizat că România şi Bulgaria riscă să se confrunte cu măsuri suplimentare din partea UE, dacă până în vară nu prezintă rezultate concrete în domeniul Justiţiei. În plus, Olanda a fost una dintre ţările care au cerut ca Mecanismul de cooperare şi verificare aplicat României şi Bulgariei să rămână în vigoare. Mai mult, Olanda a susţinut recent ca România să fie sancţionată şi financiar, prin suspendarea fondurilor europene, dacă raportul de anul acesta pe Justiţie nu constată progrese suficiente.
Olandezii cred că sunt încă multe neajunsuri în justiţia din România şi Bulgaria, menţionând inclusiv "lipsa voinţei politice de implementa reforme ireversibile".
Fondurile europene ar putea fi tăiate
În septembrie, reaminteşte MAE olandez, la cererea Parlamentului European, Comisia Europeană va prezenta un raport care se va concentra exclusiv pe administrarea fondurilor europene. Plata unor fonduri către Bulgaria deja a fost suspendată anterior din cauza managementului deficitar.
Dacă se va ajunge la concluzia că situaţia persistă, Olanda va cere noi măsuri. Guvernul deja a cerut măsuri în luna mai, într-o scrisoare pe care ministrul afacerilor europene, Frans Timmermans, a trimis-o comisarului european pentru justiţie, Jacques Barros, precizează MAE de la Haga în documentul trimis către Parlament.
Guvernul olandez crede că este esenţial ca ambele ţări să facă progrese reale, pentru a evita deteriorarea credibilităţii UE. De asemenea, percepţia executivului de la Haga este că cele două ţări nu depun suficiente eforturi pentru a permite cetăţenilor lor să beneficieze deplin de pe urma oportunităţilor oferite de statutul de membru al UE.
La insistenţele Olandei şi ale altor ţări, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost agreat ca o precondiţie pentru aderarea României şi Bulgariei la UE. Olanda consideră că MCV trebuie să fie păstrat şi în continuare, pentru că permite celorlalte state membre şi Comsiei Europene să monitorizeze îndeaproape şi să păstreze reformele necesare pe agenda politică.
Totuşi, precizează textul, Comisia Europeană a identificat 21 de aspecte care s-au îmbuntăţit în cazul Bulgariei şi 16 în cazul României. Olanda este în deplin acord cu Comisia în această privinţă.