Greva din Justiţie blochează economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva  din Justiţie blochează economia
Greva din Justiţie blochează economia

Oamenii de afaceri afectaţi cer magistraţilor să le plătească despăgubiri. Mii de dosare şi zeci de mii de solicitări de natură economică sunt blocate din cauza grevei magistraţilor, paralizând activitatea companiilor.

Citiţi despre efectele grevei magistraţilor la Timişoara:

Cei mai afectaţi de greva magistraţilor sunt oamenii de afaceri, a căror activitate este practic blocată pentru că la Registrul Comerţului nu se mai derulează obişnuitele operaţiuni, iar în instanţe nu se mai judecă litigiile comerciale.

O estimare aproximativă a patronatelor arată că, la nivelul întregii ţări, sunt blocate aproape 9.000 de dosare, iar peste 30.000 de diverse solicitări au rămas nerezolvate. Toate acestea s-au acumulat numai în ultimele zile, de când magistraţii sunt în grevă, în condiţiile în care, şi aşa, rezolvarea unui litigiu comercial durează mai mult de 500 de zile, spun liderii patronatelor.

Cine plăteşte?

Pentru pagubele provocate din cauză că litigiile economice au rămas în suspans ar trebui să plătească magistraţii care au blocat activităţile de natură comercială, spun oamenii de afaceri. Florin Pârvu, vicepreşedinte pe probleme financiare al Consiliului Naţional al IMM, afirmă că judecătorii cu atribuţii în dreptul comercial ar trebui să se abţină de la grevă sau, cel puţin, să asigure numai desfăşurarea proceselor care, acum, blochează economia.

„Dacă nu, despăgubirile să le plătească judecătorii care au refuzat să intre în instanţă la un proces comercial, după modelul liderilor sindicali din celelalte domenii de activitate“, cere Florin Pârvu.

Şi exportatorii pierd

Şi exportatorii sunt afectaţi de acţiunile de protest ale magistraţilor, mai ales de decizia acestora de a nu mai trimite delegaţi la Registrul Comerţului. Toate acestea „paralizează viaţa economică a firmelor“, afirmă secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

„Suntem extrem de nemulţumiţi de atitudinea magistraţilor. Ne-au blocat o serie de afaceri importante, inclusiv la Registrul Comerţului. Nu putem opera nicio majorare de capital sau schimbare de statut a vreunei firme. Viaţa economică a societăţilor de export este paralizată. Trebuie să existe o decenţă în proteste, să se asigure minimum de condiţii pentru desfăşurarea în continuare a activităţii“, spune Mihai Ionescu.

„Sigur că îi afectează pe clienţi protestul magistraţilor, dar ne afectează şi pe noi, din cauza faptului că nu sunt emise încheierile prin care sunt investite cu formulă executorie biletele de ordin şi cecurile, iar clienţii nu pot recupera creanţele“, a precizat avocatul ieşean Liviu Bran.

Magistraţii au decis să continue protestele

Magistraţii nu renunţă la proteste, în ciuda recomandărilor făcute de procurorul general al României, Codruţa Kovesi, şi de şeful CSM, Virgil Andreieş.

Adunările generale ale judecătorilor au decis, ieri, să continue acţiunile de protest până când se va încheia cu Guvernul un Pact pentru Justiţie. De altfel, magistraţii au cerut Executivului să aibă o întâlnire marţea viitoare în vederea soluţionării doleanţelor lor.

Odată cu decizia de a continua protestele, magistraţii au cerut şi demiterea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe motiv că nu le-ar fi rezolvat problemele. Procurorii şi judecătorii sunt nemulţumiţi de Legea unică de salarizare, care, susţin ei, le-ar reduce veniturile actuale cu peste 40 de procente.

Luni, Adunarea generală a judecătorilor de la instanţa supremă va decide dacă şi magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi continuă acţiunile de protest. Începând de la 1 septembire, magistraţii au judecat numai cauzele urgente: mandate de arestare şi dosare cu minori, restul proceselor fiind amânate – unele chiar pentru anul 2010, spre disperarea justiţiabililor.

Alte nemulţumiri

Pe lângă nemulţumirile legate de salarii, magistraţii reclamă faptul că guvernanţii nu au luat în calcul şi celelalte revendicări ale lor privind preluarea bugetului instanţelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, alocarea, pe viitor, a unui procent de cel puţin 1% din PIB şi trecerea de urgenţă a taxelor de timbru şi a veniturilor provenind din timbrul judiciar de la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale la bugetele instanţelor. Liliana Năstase

Greva şi criza lovesc bugetul firmelor

Decanul Baroului Timiş, avocatul Lazăr Gruneanţu, susţine că amânarea termenelor de judecată în cauzele comerciale şi civile poate provoca daune firmelor pe termen lung. „Firmele pot fi afectate dacă procesele se amână cu lunile. Însă, în instanţele de la noi, amânările sunt o modă, un mod de viaţă“, a declarat Gruneanţu.

El a mai spus că acestor probleme ale Justiţiei li se adaugă şi cele generate de criză, care afectează şi mai mult activitatea companiilor cu litigii pe rol. „Problemele sunt date de criză şi de faptul că au nevoie de lichidităţi, de aceea au ajuns foarte multe firme în instanţă, în ultimul an“, a adăugat şeful avocaţilor din Timiş. C. Poelincă

Picătura care va destabiliza economia

Preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903), Ioan Cezar Corâci, avertizează că greva magistraţilor poate fi „picătura care va destabiliza economia României, dacă va mai continua o lună sau două.

Despăgubirile să le plătească judecătorii care au refuzat să intre în instanţă la un proces comercial, după modelul liderilor sindicali din celelalte domenii.

Florin Pârvu vicepreşedinte Consiliul IMM

Blocarea în instanţă a dosarelor economice va duce la agravarea crizei economice, prin blocarea sistemului financiar, dar şi la falimentul multor firme.

Ioan Cezar Corâci preşedinte  UGIR-1903

Nu putem opera nicio majorare de capital sau schimbare de statut a vreunei firme. Viaţa societăţilor de export este paralizată. Trebuie să existe o decenţă în proteste.

Mihai Ionescu secretar general ANEIR

image
image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite