Justiţia, în aer!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul legat de posibila fraudare a concursului pentru funcţii în Parchete a dus la învinuirea a patru magistraţi Situaţia fără precedent din justiţie legată de posibila fraudare a

Scandalul legat de posibila fraudare a concursului pentru funcţii în Parchete a dus la învinuirea a patru magistraţi

Situaţia fără precedent din justiţie legată de posibila fraudare a concursului de numire în funcţii la Parchete ar putea scoate la iveală un sistem în care corupţia este la ea acasă.

Mai mulţi procurori şi membri ai Comisiei de examinare la concursul de numire în funcţii de conducere din Ministerul Public au fost audiaţi ieri la DNA, într-un dosar privind posibila fraudare a concursului. Potrivit unor surse judiciare, patru persoane au fost deja puse sub învinuire în acest dosar, trei dintre acestea sunt candidate pentru postul de şef de Parchet şi un procuror care a fost implicat în organizarea concursului.

Un singur nume s-a "scurs" din anchetă: Sterian Guli, prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Urziceni, acuzat de dare de mită, cel care a câştigat concursul pentru conducerea Parchetului Capitalei. Preşedintele Comisiei de examinare, Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, a declarat anchetatorilor că în data de 24 noiembrie a.c., cu o zi înaintea examenului, au fost redactate subiectele, plicurile au fost sigilate şi închise într-un seif. Ele au fost deschise în data de 25 noiembrie în prezenţa candidaţilor.

Conform unor surse judiciare, fraudarea s-ar fi făcut la evaluarea proiectului privind managementul instituţiei şi exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere. De altfel, la proba scrisă, ambii candidaţi la Parchetul Capitalei au luat note destul de mici. Sterian Guli a primit 7,20, iar actualul prim-procuror, Dragoş Nestor, a luat nota 6,80. Proiectul de management al lui Guli a fost evaluat cu 8,64, în timp ce Nestor a primit doar 8,43.

Concursul ar putea fi anulat

Institutul Naţional al Magistraturii a cerut ieri CSM suspendarea sau îngheţarea concursului de numire în funcţii de conducere atât pentru procurori, cât şi pentru judecători şi anularea acestuia dacă acuzaţiile legate de fraudarea examinării la procurori se confirmă.

INM a mai cerut suspendarea temporară a organizării oricărui alt examen până la clarificarea situaţiei de fapt. În replică, CSM a cerut lămuri INM în legătură cu această solicitare. "S-a spus încă de aseară (joi - n.r.) că s-ar fi întrunit Consiliul Ştiinţific al INM.

Noi nu am primit decât un proces-verbal în care se arăta că a fost luat doar acordul telefonic al membrilor Consiliului şi care era datat 30 noiembrie", a declarat Dan Chiujdea, vicepreşedintele CSM.

Oficialii CSM au negat informaţiile apărute în mass-media, privind posibila implicare a unor oficiali CSM în fraudarea examenului şi au cerut DNA urgentarea anchetei având în vedere faptele extrem de grave în care ar putea fi implicaţi mai mulţi magistraţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite