Jurnalistul român arestat la Moscova revine luni în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproximativ nouă luni de detenţie în capitala rusă, pentru o glumă proastă spusă pe un aeroport din Moscova, românul Walter Ghidibaca a fost eliberat Ziaristul român Walter

După aproximativ nouă luni de detenţie în capitala rusă, pentru o glumă proastă spusă pe un aeroport din Moscova, românul Walter Ghidibaca a fost eliberat

Ziaristul român Walter Ghidibaca, arestat la Moscova în august, anul trecut, pentru "răspândire cu bună ştiinţă de informaţii false privind acte teroriste", a fost eliberat din închisoare marţi dimineaţa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vinţan, jurnalistul în vârstă de 32 de ani se află în prezent la sediul Ambasadei României la Moscova, de unde va pleca luni spre ţară.

"Este la o plimbare prin oraş. Nu ştim când se întoarce, dar sigur va veni aici şi va sta până la plecarea în ţară", a răspuns ieri la telefon un reprezentant al Ambasadei României de la Moscova.

Eliberare condiţionată, amânată cu diplomaţie

Walter Ghidibaca a fost condamnat în urmă cu nouă luni în Rusia, pentru că a spus vameşilor din aeroportul Sheremetyevo II că are o bombă în rucsac. Chiar dacă avocatul jurnalistului, Tudor Gaziuc, spune că afirmaţia clientului lui a fost o glumă, autorităţile ruse l-au reţinut pe român imediat şi l-au anchetat în arest aproximativ trei luni. În toamnă, pe 28 noiembrie, Ghidibaca a fost condamnat la opt luni de muncă într-o colonie din apropierea capitalei ruseşti. "Eliberarea nu s-a produs mai repede, pentru că toate demersurile noastre juridice au avut piedici de genul celei de acum o lună, când exact cu o zi înainte de a depune cererea de eliberare condiţionată, Walter a fost mutat din acea colonie în alt loc. Prin urmare, am aşteptat finalul pedepsei", explică Gaziuc.

Jurnalistul independent Walter Ghidibaca a plecat în vara lui 2006 într-o călătorie în Siberia, împreună cu un cameraman din Bucureşti, pentru realizarea unui documentar "Hello, Siberia!". Ei au parcurs un traseu lung de 14.000 km, de la Cluj-Napoca până la Vladivostok, cu o Dacia veche de 25 de ani. Autoturismul a fost donat de către Walter unui muzeu din Valdivostok, în memoria tatălui său, care, spun apropiaţii jurnalistului, şi-a dorit toată viaţa o călătorie în Siberia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite