Jurnalistul american Robert Novak a murit la 78 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul american Robert Novak a murit la 78 de ani
Jurnalistul american Robert Novak a murit la 78 de ani

Un vechi colaborator al CNN, editorialistul conservator Robert Novak, aflat la originea dezvăluirii afacerii Plame-Wilson, un amplu scandal politico-mediatic pe tema justificării războiului din Irak, s-a stins din viaţă la vârsta de 78 de ani, informează CNN.

The Chicago Sun-Times, publicaţie la care Robert Novak lucrase ca editorialist timp de peste 40 de ani, a anunţat că jurnalistul a murit la domiciliul său din Washington de cancer.

Robert Novak a fost mult timp gazda emisiunii politice "Crossfire" de la CNN, post cu care a colaborat timp de 25 de ani, încă de când s-a lansat această televiziune, în 1980.

El anunţase în urmă cu un an că se retrage din jurnalism după ce a fost diagnosticat cu un cancer al creierului.

În iulie 2003, Noavk a dezvăluit că Valerie Plame, soţia lui Joseph Wilson, un fost ambasador american, este agent al CIA. Wilson tocmai acuzase administraţia Bush că a exagerat ameninţarea irakiană pentru a încerca să justifice războiul pornit în martie 2003.

Cum dezvăluirea identităţii unui agent CIA este delict federal în SUA, cuplul Plame-Wilson a acuzat administraţia Bush că a organizat această scurgere de informaţii către presă. Lewis Libby, un colaborator al fostului vicepreşedinte Dick Cheney, a fost condamnat în acest dosar pentru sperjur, obstrucţionare a justiţiei şi minciună. Novak a colaborat cu procurorul special care s-a ocupat de acest caz şi nu a fost pus sub acuzare.

Robert Novak "era o instituţie la Washington, capabil să facă în aşa fel, încât o idee să devină povestea cea mai discutată la masă, în birourile Congresului, la Casa Albă, peste tot", a declarat senatorul republican Mitch McConnell.

Novak obţinuse prima slujbă la un ziar în 1948, când încă era la liceu.

Prietenii îi spuneau "Prinţul Întunericului" pentru latura sa pesimistă, iar ziaristul a folosit această poreclă ca titlu pentru memoriile sale publicate în 2007. Cu toate acestea, Sam Feist, directorul politic de la CNN, spune că faţa aparent dură a lui Novak ascundea "un tip cu o inimă mare, căruia îi păsa mult de oamenii care lucrau pentru el".

Jim Walton, preşedintele CNN Worldwide, a declarat că instituţia pe care o reprezintă este întristată de moartea unui "jurnalist de şcoală veche, sârguincios, practic şi pasionat de profesie"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite