Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush a fost eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush a fost eliberat
Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush a fost eliberat

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, cel care a devenit cunoscut de o lume întreagă după scena în care a aruncat cu pantofi în fostul preşedinte american George W. Bush, a fost eliberat marţi, după nouă luni petrecute la închisoare. Jurnalistul, un erou naţional în lumea arabă, fusese condamnat la 3 ani de închisoare, în primă fază.

Jurnalistul urma să fie eliberat luni, însă a acest lucru a fost blocat din cauza unor întârzieri în pregătirea documentelor.

Al-Zaidi, un reporter necunoscut de la un mic post de televiziune irakian a aruncat cu pantofii spre preşedintele Bush, în timp ce acesta stătea lângă premierul irakian la o conferinţă de presă la Bagdad.

Sentinţa de pedeapsă cu închisoarea emisă împotriva lui Muntazer al-Zaidi a fost redusă, în aprilie, de la trei ani la un an, de curtea de apel. Luarea acestei decizii a avut în vedere mai multe considerente: motivele gestului, vârsta ziaristului şi faptul că el nu mai comisese asemenea delicte. Potrivit codului penal irakian, o sentinţă cu un an de închisoare înseamnă de fapt nouă luni de detenţie.

Ziaristul a explicat în timpul procesului că reacţia sa a fost "naturală, şi ar fi putut-o avea orice irakian". El a denunţat, totodată, relele tratamente la care a fost supus în timpul detenţiei.

"Este în sfârşit liber!", a exclamat fratele ziaristului, Uday Zaidi într-o scurta conversaţie telefonică. Familia jurnalistului va ţine o conferinţă de presă pentru a discuta detalii despre perioada sa de detenţie şi planurile de viitor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite