Juriştii nu văd cu ochi buni actualul sistem de petiţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Comisiilor juridice ale parlamentului, Sergiu Andon şi Eckstein Kovacs Peter, precum şi preşedintele FSD, Renate Weber, fost consilier prezidenţial, şi-au exprimat opinia în legătură cu

Şefii Comisiilor juridice ale parlamentului, Sergiu Andon şi Eckstein Kovacs Peter, precum şi preşedintele FSD, Renate Weber, fost consilier prezidenţial, şi-au exprimat opinia în legătură cu modul în care ar trebui să funcţioneze relaţia dintre şeful statului şi celelalte autorităţi publice în privinţa petiţiilor ce le sunt adresate. Din declaraţiile celor amintiţi a reieşit că trebuie reglementat foarte clar sistemul de petiţionare, dar şi faptul că preşedintele trebuie să-l informeze pe premier despre problemele care le înaintează spre rezolvare miniştrilor.

Sergiu Andon: Voi face o lege "antibileţele"

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Sergiu Andon, ne-a declarat că, săptămâna viitoare, va finaliza un proiect de lege "antibileţele", document menit să reglementeze traseul firesc al petiţiilor adresate autorităţilor de către persoanele fizice sau juridice. "În multe cazuri, petiţiile fac un ocol pe la vârfuri fără competenţă, dar cu autoritate. Acesta este unul dintre efectele târzii ale populismului de dinainte de 1989. În loc ca decizia să se ia la primul nivel, se mergea până la cel mai înalt nivel de decizie. S-a perpetuat sistemul "cu jalba la Vodă", preşedinţia fiind obligată anual să direcţioneze zeci de mii de petiţii către autorităţile competente", spune Sergiu Andon. El consideră că, astfel, "se strecoară riscul traficului de influenţă şi al discriminării".

Renate Weber: Premierul nu poate fi eludat în comunicare

Preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber, consideră că Legea fundamentală reglementează în mod pozitiv, şi nu negativ, atribuţiile şefului statului, motiv pentru care acesta nu poate invoca, în privinţa relaţiilor sale cu guvernul, principiul potrivit căruia "ceea ce nu este interzis de lege este permis". "Preşedintele poate comunica prin premier cu miniştrii sau în prezenţa întregului Cabinet. Din Constituţie reiese foarte clar că responsabilitatea administrării treburilor ţării revine guvernului. Prin urmare, guvernul răspunde în faţa parlamentului pentru ceea ce face. Premierul nu poate fi eludat în comunicarea preşedintelui cu miniştrii, întrucât el reprezintă guvernul", ne-a declarat Renate Weber. Ea a accentuat faptul că primul-ministru "trebuie pus la curent în permanenţă" cu aspectele sesizate de şeful statului, deoarece el este cel care va fi chemat să justifice în faţa Legislativului anumite măsuri.

Eckstein Kovacs: Petiţiile trebuie îndreptate către autorităţile competente

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Eckstein Kovacs Peter, susţine că este normal ca şeful statului să direcţioneze petiţiile primite de la cetăţeni spre instituţiile competente a le soluţiona, inclusiv prin sistemul rezoluţiilor olografe. "Din acest punct de vedere este o.k. Preşedinţia este căutată de foarte multă lume. Însă, în ceea ce priveşte selecţia petiţiilor intervine o chestiune de ordin moral", ne-a declarat Eckstein Kovacs.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite