Jumătate dintre români regretă comunismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui sondaj de opinie, 49% din cei chestionaţi cred că înainte de 1989 se trăia mai bine. Criza financiară şi neîncrederea în clasa politică i-au adus pe români în situaţia de a suspina după perioada ceauşistă.

VEZI AICI SONDAJUL CSOP!

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a dat ieri publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie realizat la nivel naţional, pe care le-a strâns într-un raport intitulat „Atitudini şi opinii despre regimul comunist din România".

Cifrele sondajului arată că, la 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, raportarea românilor la perioada comunistă este mai degrabă una pozitivă. 49% din cei chestionaţi cred că înainte de 1989 se trăia mai bine decât în prezent, doar 23% cred că era mai rău şi 14% consideră că nu există nicio diferenţă între perioada comunistă şi cea care a urmat după Revoluţie.

Cei mai nostalgici sunt românii trecuţi de 60 de ani, 63% considerând că se trăia mai bine în comunism. Surprinzător este că nu mai puţin de 39% din persoanele sub 20 de ani, care n-au prins regimul anterior, cred că nivelul de trai era mai bun înainte de 1989. Raluca Grosescu, cercetător IICCMER, pune acest procent pe seama slabei reprezentări pe care comunismul o are în programa şcolară:

"Aceşti tineri au asimilat discursurile familiei, iar şcoala nu le-a dat suficientă informaţie şi nici metoda de reflecţie asupra chestiunilor legate de trecutul totalitar. Până în anul 2004, subiectele de Bacalaureat pe teme legate de comunism erau inexistente".

Raportat la regiunea geografică, locuitorii din sud-vest (68%) şi din sud (56%) suspină cel mai tare după orânduirea precedentă, în timp ce la polul opus se află bucureştenii (35%) şi locuitorii din nord-vest (38 %). Românii nu au o părere proastă nici despre comunism ca ideologie. 47% din cei intervievaţi cred despre comunism că este o idee bună, dar că a fost prost aplicată, în timp ce numai 27% sunt de părere că este o idee greşită.

Uluitor este faptul că nu mai puţin de 78% din respondenţi spun că nu au avut de suferit de pe urma regimului totalitar, deşi printre posibilele motive de suferinţă invocate în sondaj se numără inclusiv lipsa alimentelor şi a serviciilor.

37% din respondenţi privesc înapoi cu mânie

În ceea ce-i priveşte pe cei doi lideri comunişti care au condus România între 1948 şi 1989, părerile sunt contradictorii. 46% din cei chestionaţi cred că Nicolae Ceauşescu a făcut şi bine, şi rău României, 25% cred că dictatorul a făcut bine, iar 15% - că a făcut rău. Despre Gheorghe Gheorghiu-Dej, 21% din români cred că a făcut bine ţării, 9% - că a făcut rău, 29% - că a făcut şi bine, şi rău.

De remarcat că 8% din cei care au răspuns nu ştiu cine a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar  4% din tinerii sub 20 de ani nu ştiu cine a fost Nicolae Ceauşescu.

Există şi păreri critice despre anii roşii: 37% din români cred despre comunism că a fost un regim criminal, iar 50% afirmă că înainte de 1989 a existat represiune. De asemenea, 51% din români cred că este necesar un Muzeu Naţional al Dictaturii Comuniste din România.

„Populaţie derutată"

Cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Raluca Grosescu a încercat să explice pentru „Adevărul" cauzele procentelor surprinzătoarea relevate de raportul prezentat ieri.

„Interpretarea acestor răspunsuri trebuie să ţină seama de criza în care ne aflăm, de scăderile salariale şi de concedierile masive. În acest context, există fără îndoială o tendinţă de idealizare a unei ordini sociale care, în schimbul obedienţei politice şi sub semnul controlului, oferea individului o oarecare protecţie şi predictibilitate a zilei de mâine. De asemenea, trebuie să ţinem cont că amintirea copilăriei şi a tinereţii se face de cele mai multe ori într-o cheie nostalgică şi idealizatoare. Rezultatele acestui sondaj indică tendinţe contradictorii şi o oarecare derută a populaţiei în ceea ce priveşte raportul cu trecutul comunist", susţine Raluca Grosescu, director în cadrul IICCMER.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite