Jumătate din plantaţiile de vie, desfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 15 ani, aproape jumătate din plantaţiile de vie din judeţul Vaslui au fost desfiinţate. Statisticile indică o diminuare a acestora, de la circa 24.000 de hectare la doar 12.500 de

În ultimii 15 ani, aproape jumătate din plantaţiile de vie din judeţul Vaslui au fost desfiinţate. Statisticile indică o diminuare a acestora, de la circa 24.000 de hectare la doar 12.500 de hectare, în prezent.
Cele mai mari suprafeţe au fost defrişate în urma aplicării Legii 18/1991, act normativ ce stipula retrocedarea terenurilor, "de regulă pe vechile amplasamente". După ce s-au retrocedat suprafeţele de vie pe vechile amplasamente, s-a făcut împărţirea suprafeţelor din deal în vale. Unii proprietari au preferat să îşi defrişeze viile, în loc să le îngrijească. Din cele 12.243 de hectare cultivate cu viţă-de-vie, 5.716 hectare sunt plantate cu vie nobilă şi peste 6.500 de hectare, cu vie hibridă. Din via nobilă, doar 274 de hectare sunt cultivate cu soiuri de struguri de masă.
Încurajator, Vasile Dumitru Iulian, director executiv adjunct la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vaslui, asigură că, în acest an, producţiile la struguri vor fi mai bune decât anul trecut. Totuşi, producătorii din judeţul Vaslui recunosc că, din cauza perioadei lungi de secetă, urmată de ploi abundente, vinul de calitate din acest an va avea de suferit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite