Jumătate din şcoli şi grădiniţe, nereparate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate din şcoli şi grădiniţe, nereparate
Jumătate din şcoli şi grădiniţe, nereparate

În această vacanţă sunt reabilitate 40 din cele 83 de unităţi şcolare. Consiliul Local a alocat doar 11,25 de milioane de lei pentru lucrări de reparaţii curente sau capitale la şcoli şi grădiniţe, spre dezamăgirea directorilor şi a părinţilor.

14 unităţi de învăţământ de toate gradele sunt în proces de reparaţii curente, iar 10 în reparaţii capitale. La o parte dintre ele, lucrările au început încă de anul trecut, fiind de anvergură. Colegiul naţional „Emanuil Gojdu”, Liceul de Artă şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” sunt în şantier de un an.

„Anul acesta, până în august, vom termina lucrările de reparaţii la Colegiul Tehnic «Mihai Viteazul». La Liceul de Artă şi la Colegiul «Gojdu» şantierul va continua şi anul viitor pentru că este vorba despre lucrări foarte ample”, spune Tunde Benyovszki, director adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.

Grădiniţe extinse

La cele trei şcoli se reabilitează faţadele, înlocuirea tâmplăriei şi a instalaţiilor electrice, şi se fac şi amenajări interioare. Imobilele sunt vechi şi necesită reparaţii profunde de mai mulţi ani. Motivul invocat de fiecare dată a fost lipsa banilor.

Trei grădiniţe sunt prioritate vara aceasta pentru a putea primi din toamnă grupele de la grădiniţa de pe strada Mihai Eminescu, al cărei imobil a fost retrocedat Camerei de Comerţ şi Industrie, în urma unui proces foarte lung. „Patru grupe vor fi mutate la Grădiniţa 46, iar câte două la Grădiniţele 54 şi 55. Pentru aceasta trebuie să extindem cele trei grădiniţe şi să realizăm grupe noi”, precizează Benyovszki. Părinţii copiilor vor fi obligaţi să îşi ducă micuţii la grădiniţe din cartierele Cantemir şi Rogerius, în zona centrală nemaifiind unităţi pentru preşcolari.

Doar igienizări şi reparaţii simple

Vara aceasta se execută lucrări de reparaţii doar în jumătate din cele 83 de grădiniţe, şcoli generale şi licee orădene. „Administraţia Imobiliară nu a realizat veniturile preconizate şi nu am putut licita lucrări la mai multe şcoli, deşi ar fi necesare. Aşteptăm o rectificare de buget în luna august pentru a putea prinde şi alte şcoli”, mai spune Tunde Benyovszki.

Până la începerea noului an şcolar, unităţile de învăţământ vor fi doar igienizate, pentru a nu expune copiii unor îmbolnăviri. Directorii unităţilor de învăţământ sunt nemulţumiţi de sumele alocate anul acesta pentru reparaţii. Nevoile şcolilor sunt mult mai mari decât sumele alocate şi lucrările ce se execută. „La noi ar fi trebuit să se extindă cantina. E o lucrare simplă, care s-ar fi făcut într-o lună, dar cei de la primărie spun că nu au bani”, spune Ioan Mincu, directorul Liceului „Aurel Lazăr”.

Speranţa acestuia este într-un proiect de reabilitare, modernizare şi extindere prin Programul Operaţional Regional. „Mai am de obţinut două avize, iar joi este termenul limită de depunere a dosarului. Doar Dumnezeu ştie dacă ne putem încadra în termen”, mai spune Mincu.

Părinţii care au copii la şcoli aflate în reparaţii nu sunt foarte încântaţi de şantierele continue. „Copilul meu este la «Gojdu». Din fericire, nu au lucrat la faţadă pe partea pe care este clasa lui. Nu-mi dau seama cum s-au concentrat la oră copiii care au avut acompaniament obligatoriu de mistrii şi ciocane”, spune Ana Lucaci.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite