Piteşi: Jumătate din şcolile argeşene îşi desfăşoară activitatea ca în Evul Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşi: Jumătate din şcolile argeşene îşi desfăşoară activitatea ca în Evul Mediu
Piteşi: Jumătate din şcolile argeşene îşi desfăşoară activitatea ca în Evul Mediu

De mai mulţi ani şcolile funcţionează fără autorizaţii sanitare Din cele 603 unităţi de învăţământ existente în judeţ, doar 315 au autorizaii sanitare. Alte 129 sunt în curs de autorizare, iar 159 nu au fost niciodată autorizate.


În urma controalelor anuale ale  inspectorilor Direciei de Sănătate Publică, s-a constatat că doar jumătate dintre unităţile de învăţământ argeşean au autorizaţie sanitară de funcţionare, principalul motiv fiind cel legat de lipsa apei curente în mai multe localităţi din mediul rural.


Motivul principal: nu există apă curentă
Până la începerea noului an şcolar cu siguranţă situaţia nu se va îmbunătăţi, pentru că motiv principal pentru care şcolile nu obţin autorizaţii sanitare este lipsa apei curente şi a sistemului de canalizare. Pentru că este vorba despre o problemnă de fond care nu poate fi rezolvată în două săptămâni, peste 250 de şcoli din judeţ vor funcţiona fără autorizaţii, situaţie întâlnită şi în anii trecuţi.

 ,,Este posibil ca aproape jumătate dintre unităţile şcolare să nu obţină nici pentru anul şcolar 2009-2010 autorizaţie, pentru că nu există reţele de apa şi canalizare în localităţile respective, nu doar şcolile în sine” , menţionează Inspectorul Şcolar General, Gabriel Bratu.

“Banii pentru finalizarea investiţiilor la şcoli nu au fost nici acum alocaţi, iar noul an şcolar  va începe cu problem ”, menţionează preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu.


Controale peste controale
Direcţia de Sănătate Publică Argeş, prin intermediul unor echipe de inspector, a pornit într-o altă serie de controale pe la şcolile din judeţ pentru a reevalua şcolile.

“Am pregătit cinci echipe de inspector şi se va merge în control împreună cu autorităţile locale, pentru a vedea exact care sunt problemele în aceste şcoli şi cum pot fie le remediate,” declară doctorul Viorel Enache, directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

“În unele cazuri se dă autorizaţie cu conformare, ceea ce înseamnă că se impugn nişte termene de remediere a problemelor pe care autorităţile trebuie să le respecte. Pre exemplu, se poate ca într-o unitate să nu fie văruit la această dată, dar până la 15 septembrie, lucrarea va fi gata”, adaugă dr. Viorel Enache.

Controalele celor cinci echipe de inspectori de la DSP Argeş au început de la 31 august şi vor continua şi după începerea anului şcolar. Probleme legate de neîndeplinirea normelor minime de sanitaţie există în multe dintre şcolile de la ţară în unele locuri condiţiile fiind deplorabile. 

“La noi principal problema este că nu avem şcoala nu are apă curentă. Dar sperăm ca în decurs de câteva săptămâni să rezolvăm situaţia”, spune primarul comunei Popeşti, Barbu Mircea. O situaţie asemănătore exista şi la şcoala din Costeşti, cartierul Zorile.

“Am făcut lucrări de modernizare aşa cum ni s-au impus. La noi încă nu au ajuns inspectorii de la DSP, dar sperăm că vom opţine autorizaţia de funcţionare”, explică Ioana Floricel, director Şcoala Generală Zorile, din Costeşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite