Judeţul Iaşi riscă să rămână fără păduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

judeţul Iaşi au fost tăiaţi ilegal arbori, suprafaţa totală defrişată fiind de aproape două hectare. Întregul judeţ a ajuns practic să aibă păduri pe doar 16 la sută din suprafaţă,

judeţul Iaşi au fost tăiaţi ilegal arbori, suprafaţa totală defrişată fiind de aproape două hectare. Întregul judeţ a ajuns practic să aibă păduri pe doar 16 la sută din suprafaţă, în timp ce media la nivel naţional este de 26 la sută, iar la nivel European, de 32 de procente. În Iaşi mai există doar 93.280 mii de hectare de pădure, cifră considerată îngrijorătoare de către autorităţi. Cele mai multe tăieri ilegale au loc în pădurile restituite proprietarilor. Deşi legea îi obligă pe proprietari să păzească pădurile şi să încheie contracte cu ocoalele silvice, aceştia refuză să se conformeze. "Interesul lor este să taie pădurile şi să obţină bani buni de pe urma acestei activităţi", a declarat Ionel Pintilie, directorul Direcţiei Silvice Iaşi. şefii Direcţiei Silvice au întocmit şi o hartă a pădurilor aflate în pericol de dispariţie. "Practic, în multe localităţi, din cauza tăierilor ilegale, înfăţişarea pădurilor particulare se schimbă de la o zi la alta. În comunele Mironeasa, ţibana, ţibăneşti, Grajduri, Mogoşeşti şi Voineşti pădurile retrocedate parcă intră la apă", a mai adăugat Ionel Pintilie. Situaţia nu este cu mult mai bună nici în pădurile din judeţul Iaşi care aparţin statului.

A păzi o bancă, mai puţin periculos decât a păzi o pădure
Există şi cazuri în care confruntările dintre pădurarii ieşeni şi cei care taie ilegal copaci se termină tragic. "Cele mai mari probleme le avem cu rromii. Un pădurar a fost atacat, la două dimineaţa, cu topoarele de trei rromi care tăiaseră peste 20 de copaci. Erau beţi toţi şi au sărit la pădurar. Acesta a tras şi a omorât pe unul dintre ei", a mai spus şeful Direcţiei Silvice, în opinia căruia astfel de cazuri ar putea deveni, pe viitor, mult mai frecvente. "A păzi o bancă este un fleac, pe lângă ceea ce presupune paza unei păduri, şi riscurile ce le presupune o astfel de activitate", afirmă şefii Direcţiei Silvice Iaşi. Amenzile nu reuşesc să pună capăt jafului din păduri. Potrivit şefilor Direcţiei Silvice, sancţiunile sunt contestate în instanţă, iar judecătorii, de multe ori, dau dreptate celor amendaţi. "Dacă un judecător crede că tăierea ilegală a unor arbori nu este o faptă antisocială gravă, nu mai ai ce să comentezi", a spus Ionel Pintilie, care a precizat că "mulţi din cei amendaţi ajung ulterior să le râdă în nas pădurarilor". Pe de altă parte, şefii judeţului Iaşi vor să îi convingă pe mulţi proprietari să fie de acord cu împăduririle, mai ales dacă terenurile nu sunt foarte bune pentru exploataţiile agricole. De anul viitor, cei care vor fi de acord cu propunerea ar putea primi din partea guvernului o primă de 5 mii de euro pentru fiecare hectar de teren împădurit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite