Istorie de 50.000 de ani la Muzeul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istorie de 50.000 de ani la Muzeul Judeţean
Istorie de 50.000 de ani la Muzeul Judeţean

În sălile muzeului sunt expuse unelte din paleolitic, dar şi cele mai vechi schelete umane descoperite în România. Unelte vechi de zeci de mii de ani şi un tezaur valoros sunt adăpostite în sălile Muzeului Judeţean.

De-a lungul anilor, arheologii sătmăreni au reuşit, prin munca depusă, să adune comori vechi de zeci de mii de ani ascunse în pământ. Puţini sunt sătmărenii care ştiu că Muzeul Judeţean deţine importante comori care pot fi admirate zilnic în cadrul programului de vizită.
Unelte şi arme din piatră cioplită din epoca paleolitică, cu o vechime de 45.000-50.000 de ani, care au fost descoperite în zona Ţării Oaşului, sunt afişate într-o colecţie ce mai cuprinde vârfuri de lance, săgeţi, topoare, diferite unelte pentru curăţarea pieilor, răzuitoare. „Zona Oaş este o zonă pietroasă aşa că nu ne-am mirat când am găsit uneltele atât de vechi. Unele au 50.000 de ani“, a declarat şeful secţiei de arheologie de la Muzeul Judeţean, Robert Gindele.

Podoabe şi schelete de peste 5.000 de ani

În cadrul săpăturilor defectuate la Urziceni, arheologii sătmăreni au descoperit podoabe, arme şi vase vechi de peste 5.000 de ani. Podoabele sunt flite, fibule şi broşe ornamentale din metal. Ultimele erau folosite în antichitate la încheierea hainelor. În schimb, flitele erau folosite de femei la împodobirea voalurilor. Actorii şi atleţii romani purtau fibulele ca inele la veşminte. Aceste podoabe au fost descoperite odată cu cimitirul neolitic de la Urziceni. „Aici a fost descoperit cel mai vechi obiect din aur pur de pe teritoriul judeţului şi este foarte posibil ca aurul să fie transilvănean“, a declarat Robert Gindele.
Tot la Urziceni, arheologii au găsit şi cele mai vechi schelete omeneşti  din judeţ. „Este vorba despre un cimitir cu aproximativ 40 de schelete vechi tot de peste 5.000 de ani. Au mai rămas doar craniile şi oasele de la picioare în cimitir“, a mai spus Gindele.
Colecţia mai cuprinde 80 de monede tăiate şi 850 de monede romane de argint care au fost descoperite la Ghirişa, vechi de 1.800 de ani. Acestea sunt din perioada împăratului Traian. Muzeul Judeţean mai deţine 64 de monede geto-dacice vechi de peste 2.200 de ani. Acestea au fost descoperite în localitatea Turulung şi sunt imitaţii după monedele greceşti.
„Toate obiectele expuse la Muzeul Judeţean provin din judeţul nostru, fiecare localitate are în perimetrul administrativ un sit arheologic“, a încheiat Robert Gindele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite