Judecătorii, superprime de vacanţă în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii, superprime  de vacanţă  în plină criză
Judecătorii, superprime de vacanţă în plină criză

Fiecare magistrat a primit, în medie, anul trecut, câte 11.000 de lei pentru perioada de concediu. Statul român a cheltuit anul trecut 75.000.000 de lei numai pentru bunăstarea judecătorilor. Suma nu include salarii, ci doar drepturi conferite prin legi speciale.

Magistraţii continuă protestele întrucât, susţin ei, odată cu intrarea în vigoare a Legii unice de salarizare veniturile lor ar scădea cu aproximativ 40 de procente.

Drepturile de care beneficiază însă judecătorii - conform Legii privind statutul magistraţilor şi Legii privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor - depăşesc anual 75 de milioane de lei. Numai anul trecut, magistraţii de judecătorii, tribunale şi curţi de apel au încasat de la Ministerul Justiţiei aproape 57 de milioane de lei pentru vacanţe, transport, locuinţe, medicamente şi indemnizaţii de pensionare.

Citiţi şi:


Citeşte despre aberaţiile produse de Justiţie:

Cum te trimite Justiţia în pădure
Semnătură falsificată pe sentinţa bătrânului din pădure


La această sumă se mai adaugă, anual, aproximativ 20 de milioane de lei pentru magistraţii instanţei supreme, Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii – instituţii care au bugete proprii şi primesc banii direct de la Ministerul Finanţelor.

Conform legii, de aceleaşi beneficii ca judecătorii au parte şi procurorii, prin Ministerul Public. Conform Raportului din 2008 privind starea Justiţiei, în România sunt 4.124 de judecători. Acestora li se mai alătură 2.310 procurori.

11 milioane de euro  pentru distracţie

Statul român a cheltuit anul trecut 45 de milioane de lei – aproximativ 11 milioane de euro – pentru primele de vacanţă ale judecătorilor: 39 de milioane de lei au fost achitaţi prin Ministerul Justiţiei, iar restul, prin Ministerul de Finanţe. La un simplu calcul, statul cheltuie anual, în medie, aproximativ 11.000 de lei pentru vacanţa fiecărui judecător.

În primele şase luni din acest an, s-au plătit 20.000.000 de lei pentru prime de vacanţă ale judecătorilor, sumele dublându-se practic în lunile iulie şi august – când şi-au luat concediu majoritatea magistraţilor.

În afară de primele de vacanţă, magistraţii beneficiază şi de şase călătorii gratuite, drept pentru care anul trecut au fost cheltuiţi aproape 7 milioane de lei – 6.013.000 de lei pentru magistraţii care activează la judecătorii, tribunale şi curţi de apel şi 1.000.000 de lei pentru cei de la instanţa supremă, CSM şi INM.

Şapte salarii bonus pentru pensionari

Sume uriaşe se cheltuiesc anual şi cu indemnizaţiile de pensionare ale magistraţilor. Conform legii, judecătorii şi procurorii primesc câte şapte salarii în momentul pensionării, în timp de grefierii primesc câte trei salarii.

Dacă anul trecut, Ministerul Justiţiei a cheltuit 447.000 de lei pentru indemnizaţiile de pensionare, în primele şase luni din 2009, sumele alocate pentru indemnizaţiile de pensionare ale judecătorilor s-au ridicat la 7 milioane de lei. În iulie şi august s-au mai pensionat aproximativ 40 de judecători. Cele mai mici cheltuieli s-au făcut cu stagiile de pregătire profesională a judecătorilor. Spre exemplu, în primele şase luni din 2009, s-au alocat doar 9.000 de lei pentru pregătirea judecătorilor, sumă de 100 de ori mai mică decât cea alocată pentru medicamentele gratuite solicitate de judecători, respectiv 971.000 de lei.

Lidia Bărbulescu: e Ceva normal!

Vicepreşedintele instanţei supreme, Lidia Bărbulescu - candidat la postul de preşedinte al Curţii Supreme - susţine că aceste drepturi stabilite prin lege sunt „pentru a  asigura independenţa materială a magistratului“.

„Nu suntem deloc privilegiaţi ai sorţii. Statistic, cel mai bun avocat a câştigat, anul trecut, peste 3 milioane de euro, cu doar câteva dosare. În Completul de 9 judecători de la instanţa supremă pe care îl conduc, intrăm cu 100 de dosare pe şedinţă. În mod similar,  ceilalţi colegi judecători au o medie de 100 de dosare pe şedinţă“, a spus Lidia Bărbulescu. Ea susţine că munca magistratului este extrem de solicitantă, iar privaţiunile sunt pe măsură, deoarece acesta nu are alte surse de venit, exceptând activitatea didactică şi drepturile de autor.

„Mulţi nu au timp pentru o carieră universitară, deoarece stau mult în instanţă pentru a soluţiona dosare ale căror număr este în creştere“, a conchis Lidia Bărbulescu.

„Cine-mparte, parte-şi face“

image

Elena Iorga (foto), director de programe la Institutul pentru Politici Publice, crede că aceste drepturi ale magistraţilor funcţionează pe principiul „cine-mparte, parte-şi face“. „Similar, spre exemplu, parlamentarii, după terminarea mandatului, beneficiază timp de jumătate de an de o indemnizaţie tranzitorie“, a declarat Elena Iorga.

Ea a explicat că astfel de beneficii sunt frecvent întâlnite la o parte dintre funcţionarii publici, unde au fost identificate 16 tipuri de sporuri. „În cazul magistraţilor trebuie să ne uităm şi la limitări, ei nu mai pot avea venituri decât din activitatea didactică sau din drepturile de autor, spre deosebire de alte categorii“, a ţinut să precizeze Elena Iorga.

Nicolae Popa primeşte 129.000 de lei, bonus de pensionare

image

Lidia Bărbulescu râvneşte acum la funcţia lui Nicolae Popa



Fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Nicolae Popa s-a pensionat săptămâna trecută după ce, la 1 septembrie, a împlinit vârsta de 70 de ani şi va fi unul dintre beneficiarii bonusului de pensionare.

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act, în aceeaşi şedinţă, de cererea de pensionare a altor 71 de magistraţi cu diferite ranguri, de la instanţe inferioare la Curtea Supremă. Potrivit ultimei declaraţii de avere, depusă de Nicolae Popa, în iunie 2009, el a câştigat, anul trecut, ca preşedinte la Curtea Supremă, suma de 234.659 de lei, aproximativ 19.500 de lei/lunar.

Practic, conform legii, care prevede că un magistrat va primi echivalentul a şapte salarii în momentul pensionării, Nicolae Popa trebuie să încaseze aproximativ 129.000 de lei.

Alte venituri ale şefului instanţei supreme

Nicolae Popa a mai câştigat 66.948, indemnizaţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii – preşedintele Curţii Supreme este membru de drept în Consiliu -, din activitatea didactică a mai câştigat 124.769 de lei. Nicolae Popa a încasat încă 29.106 lei din drepturi de autor.

Pentru ca un magistrat să încaseze la data pensionării cele şapte indemnizaţii lunare brute, acesta trebuie să nu fi fost eliberat din funcţie din motive imputabile şi să aibă 20 de ani de vechime continuă în magistratură.

Potrivit Legii 303/2004, se calculează vechimea în muncă şi dacă magistratul a fost notar, avocat, grefir cu studii superioare, cadru didactic în învăţământul superior de drept sau ofiţer de poliţie judiciară. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite